Oudjaarsdag duurt nog even, maar de oliebollenwinkel is nu al geopend. De deuren sluiten ze weer op 7 januari. In die tussentijd kunnen liefhebbers zelf hun eigen bol ontwerpen, met toppings als eetbaar goud, marshmallows, roze chocolade, toffeeblokjes en chocoladeballetjes. ,,We krijgen super veel leuke reacties. Mensen zijn heel enthousiast en verrast over de smaken”, zegt initiatiefnemer Anne Wegewijs.

Wegewijs runt samen met haar vriend het foodtruck-cateringbedrijf Forq. In de winter gaat de catering door, maar het wordt wel rustiger. Het duo was na vier jaar toe aan iets nieuws: ,,Het leek ons leuk om oliebollen in een nieuw jasje te steken”, vertelt Wegewijs. ,,Met vernieuwde smaken, en dat dan echt op een ambachtelijke manier. We hebben bakkers die passie hebben om een écht goede oliebol te bakken.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Weekend = alles eten wat je wilt ?

Een bericht gedeeld door Holymoliebol (@holymoliebol) op

Traditionele bol

De oliebol met appel, kaneel, rozijnen en cranberries is populair volgens Wegewijs. Maar de traditionele bol met krenten en rozijnen gaat ook erg hard. ,,Ik vind dat tradities niet doorbroken mogen worden. Maar we vinden het ook leuk om mensen kennis te laten maken met iets nieuws, zoals de choco salted caramel-bol of die met chorizo, paprika en parmezaan”, zegt de ondernemer.

Verder heeft Holy Moliebol in het smakenassortiment de hartige oliebollen met bosui of Old Amsterdam. Wegewijs: ,,Vooral op de Old Amsterdam wordt goed gereageerd. We bieden het aan om te proeven, maar mensen vinden het toch nog spannend. We merken dat de mensen die het proeven, vaak ook gelijk zo‘n bol kopen.”

Al deze oliebollen zijn te versieren met verschillende toppings. Dat kan met aardbeienchocolade, witte chocolade, en donkere chocolade. Vervolgens kun je de bol weer decoreren met marshmallows, karamel, smarties en knettersuiker. ,,Het is een klein beetje te vergelijken met donuts”, vertelt Wegewijs. ,,Maar dat is vaak fabriekswerk. Wij verrichten echte ambacht: we maken alles zelf met de hand.”

Minder vet

De oliebollen van Holy Moliebol zijn niet vet, zoals ze dat vaak wel zijn in een kraam, aldus Wegewijs. Dat komt doordat de productie van de oliebollen plaatsvindt op een vaste locatie met een constante temperatuur. Het deeg kan daardoor optimaal rijzen, wat van belang is bij het bakken van deze Nederlandse lekkernij. ,,Onze oliebollen worden daardoor niet vet. Daar krijgen we goede reacties op van klanten.”

Vegan oliebollen

Of er nieuwe smaken bij gaan komen? ,,Wie weet tijdens de sinterklaasdagen”, zegt Wegewijs. ,,We hebben al wel een vegan-bol ontwikkeld.” Ook zijn de bakkers bezig met het maken van een glutenvrije oliebol omdat daar veel vraag naar is. ,,Het probleem is alleen dat de oliebollen zonder gluten heel snel oud worden”, weet ze. De normale oliebollen zijn in een gesloten zak twee dagen te bewaren. De glutenvrije variant één dag.