,,Laat ik beginnen met dat appels één van de meest onderschatte vruchten zijn”, vertelt de gezondheidsjournalist. ,,Men denkt dat er niet zoveel bijzonders zit aan een appel, maar zijn ondertussen lyrisch over allerlei soorten super food. Maar een appel doet niet onder aan een super food als je naar de feiten kijkt. Twee appels per dag hebben bijvoorbeeld al een effect bij het verlagen van je LDL-cholesterol.”

Meer voedingsvezels

Rode appels blijken daarnaast aanzienlijk meer voedingsvezels te bevatten dan groene legt Elferink uit: ,,Dit scheelt zo'n 10 tot 18 procent. Wanneer je kijkt naar de pectinevezels, een type voedingsvezel, bevatten rode appels daar zelfs tot een derde meer van.” Om al die voedingsvezels binnen te krijgen moet je je appel overigens niet schillen. ,,De helft van de hoeveelheid voedingsvezels zit in de schil. Wanneer je je appel schilt loop je voedingsstoffen mis.”

Appel schillen

Wetenschappers hebben nog niet achterhaald waar de vitaminen zich in de appels bevinden. Wel is er vastgesteld dat het schillen van een appel ook effect heeft op het aantal vitaminen dat je binnenkrijgt. ,,Na het schillen verdwijnt dertien procent van de vitamine C, en twintig procent van het magnesium."

Uit angst voor bestrijdingsmiddelen blijven we toch vaak de appels schillen denkt Elferink. ,,De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen is in Nederland echter verwaarloosbaar klein. Daarbij gaan bestrijdingsmiddelen deels gewoon door de schil heen. Al zou je een appel of andere vrucht schillen om de bestrijdingsmiddelen te verwijderen zal dat met schillen alleen niet lukken. Als je bestrijdingsmiddelen geen prettig idee vindt, kun je biologisch fruit kopen.”