Hoe werkt een magnetron?

Het toverwoord van deze magische doos: microgolven. Deze radiogolven brengen de vochtdeeltjes in het eten in beweging waardoor er wrijving, en dus warmte ontstaat. Dit gaat stukken sneller dan bij het gebruik van een pan of oven. 

Is het ongezond?

Nieuwssite NU.nl checkt dagelijks beweringen op hun betrouwbaarheid. Zo deed het onderzoek naar twee populaire beweringen omtrent magnetrongebruik. 1. De magnetron is slecht voor de gezondheid en 2. ons voedsel wordt aantast door de magnetron. Conclusie? Beide stellingen blijken (gedeeltelijk) onjuist (het hele onderzoek lees je hier). Zo is de magnetron niet schadelijk voor de mens. Het voedsel dat opgewarmd wordt in de magnetron verliest wel voedingswaarde, maar dat gebeurt bij elke vorm van verhitting. Stomen is hierin gezondste optie, gevolgd door de magnetron.

Gepofte aardappel

Gepofte aardappel

Alvorens je de aardappel in de magnetron plaats dien je hem goed schoon te boenen. Prik er hierna gaten in en kruid eventueel. Leg op een bord of schaal en laat, afhankelijk van de grootte, voor 8 á 12 minuten garen op de hoogste magnetronstand. Haal ze daarna uit de magnetron en laat 10 minuten nastomen in een theedoek. Nu kun je ze vullen naar hartenlust! Zoals een yoghurt-dillevulling

Mug cake

Chocolade mug cake

De naam zegt het al. Deze supersnelle cake wordt bereid in je favoriete theemok. Meng daarin drie eetlepels suiker, cacaopoeder, melk, olijfolie en vier eetlepels zelfrijzend bakmeel. Voor het gemak schuiven we hem voor twee minuten de magnetron in op de hoogste stand. Klaar! Of voeg nog gezouten karamel of popcorn toe zoals op bovenstaande foto.

bacon

Bacon

In de magnetron? Jazeker. Leg de reepjes spek of bacon tussen twee lagen keukenpapier op een bord en leg in de magnetron voor 1 á 3 minuten op de hoogste stand. In dit artikel geven we nog meer tips om de ultieme bacon te bakken. 

Gestoomde groenten

Gestoomde groenten

Zoals we net al verklapte is het stomen van groenten de beste manier om vitaminen te behouden. Maar wist je dat je de magnetron ook kunt gebruiken als stoomapparaat? Stop hapklare groenten in een schaal en voeg een klein scheutje water toe. Dek de kom af en zet in de magnetron voor ongeveer één minuut. 

Appelmoes

Appelmoes

Supersnelle appelmoes maken? Magnetron! Snijd een appel in stukjes en leg op een schaal met 2 eetlepels water. Zet in de magnetron en laat twee minuten gloeien op de hoogste stand. Voeg kaneel toe naar smaak. 

Benieuwd naar meer do's en don't van het gebruik van de magnetron. In dit artikel praten we je helemaal bij.