Fondant-aardappels, of op z'n Frans: pommes de terres fondantes, is een sjieke naam voor aardappels die langzaam worden geroosterd in boter en bouillon.

Fondant-aardappels

Fondant-aardappels worden eerst knapperig gebakken in een pan met boter en verse kruiden. Hierna voeg je (kippen)bouillon toe en zet je de aardappels met pan en al in de oven om ze daar verder te garen.

Ja, ze vragen wat meer van je tijd. Maar als je het goed doet eindig je met een boterzachte aardappel met krokante korst die alle smaken van de bouillon heeft opgenomen. Genoeg redenen om het uit te proberen.

Benodigdheden

- gietijzeren / ovenbestendige pan
- 50 g boter
- 4 el olie
- 5 takjes tijm 
- 3 teentjes knoflook 
- 4 stevige aardappels
- 350 ml (kippen)boullion
- zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Schil de aardappels en snijd ze in cilindervorm met afgevlakte boven- en onderkant. De aardappels moeten min of meer dezelfde hoogte hebben. Spoel de aardappelstukjes af in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. 

Verhit olijfolie en boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Zet de aardappelstukken rechtop in de pan en bestrooi met peper en zout. Voeg tijm en knoflook toe. Wanneer de onderkant van de aardappels bruin en knapperig is, draai je ze om. Beide kanten bruin? Voeg hierna de (kippen)bouillon toe tot de aardappels 2/3 onder staan en breng aan de kook.

Zet de pan met aardappels, kruiden en bouillon in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten op 220 graden Celsius. Na een half uur hebben de aardappels een deel van de bouillon opgenomen en zijn ze zacht van binnen. Haal de aardappels uit de oven en serveer direct.