Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het is weer terrasjesweer en dat betekent dat we met een glas wijn of bier genieten van de zon, elkaars gezelschap en de voorbijgangers. Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo geeft graag haar tips om het gezellig te houden.

1. Geef een ander de ruimte 
 ,,Als je wilt roken, kijk dan of daar een aparte ruimte voor is. Het wordt lang niet altijd gewaardeerd door mensen die zitten te eten als ze rook in hun gezicht krijgen. Andersom kun je op een nette manier best vragen of iemand ergens anders wil roken.” Moet je naar de wc? Is er weinig loopruimte? Banjer dan niet dwars door de menigte. ,,Loop even om. Dan voorkom je dat je tegen mensen aanstoot.”

2. Beleefdheid doet wonderen 
,,In Frankrijk had een ondernemer een bord had gemaakt waarop stond dat als je alleen ‘koffie’ zei die 4 euro kostte. Als je ‘koffie, alstublieft’ zei, dan was het 3 euro en als je zei ‘bonjour monsieur, één koffie alstublieft', dan was de koffie 1,50 euro. Weet dat bedienend personeel harder voor je rent als je vriendelijk bent. Staan op je tafel nog spullen van de vorige gasten, wacht dan tot het wordt opgeruimd. Ga het niet opstapelen en ergens anders neerzetten. Duurt het erg lang, vraag dan netjes of ze het willen opruimen.”

3. Voel de situatie aan
,,Iedereen heeft begrip voor een huilende baby of een blaffende hond. Ze kunnen er niets aan doen. Maar je kunt je afvragen of je moet blijven zitten als de baby maar blijft huilen. Met kinderen moet je je van tevoren altijd afvragen of het verstandig is om op het betreffende terras te gaan zitten. Heb je heel rustige kinderen en kan het op die locatie wel, dan is het niet zo'n punt. Als de kinderen continu willen rennen en verstoppertje spelen, zorg dan dat ze niet voor overlast zorgen.

4. Wees (wat) geduldig(er) 
,,Het kan op terrassen heel druk zijn en vaak is er tijdelijk of nieuw personeel. Hou daar rekening mee. Ga niet met je vingers knippen of roepen. Probeer oogcontact te maken en non-verbaal duidelijk te maken dat je een drankje wilt bestellen. Duurt het echt te lang en word je niet gezien, loop dan even naar iemand toe en zeg dat je graag wilt bestellen.”

5. Wees voorzichtig met foto's maken 
,,Als je een foto maakt, beland er al gauw iemand van een tafeltje naast je op de foto. Vraag voordat je een foto maakt even of dat geen probleem is. En neem geen stiekeme foto's van Bekende Nederlanders die op hetzelfde terras zitten. Dat is niet netjes.”

6. Betalen
 ,,Ben je met een groep, ga dan niet allemaal apart afrekenen. Laat een persoon de rekening betalen en verreken het later. Dan kan tegenwoordig heel gemakkelijk, met een Tikkie bijvoorbeeld. Dat is voor het personeel veel sneller en efficiënter.”

7. Fooi
 ,,En tot slot: een fooi geven is niet verplicht. Het mag. Als je een kop koffie hebt gedronken van 2,50 euro hoef je echt geen 5 euro te betalen. Rond het bedrag af. Het is een blijk van waardering - mits je de service goed vond. Daarom kun je ook beter niet je portemonnee leegkieperen en een berg muntjes van 5 cent achterlaten.”

Liggen deze tips voor de hand? Misschien. ,,Het klinkt zo logisch, maar toch beseffen we vaak niet hoe we ons gedragen”, weet Van Leggelo. ,,Daarom is het goed om jezelf een spiegel voor te houden.”