Schrik niet

Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar. Hoe eenvoudig de schil van het ei loslaat heeft voornamelijk te maken met de versheid. Hoe verser een ei, des te moeilijker te pellen. Oude eieren pellen makkelijker omdat er vocht in het ei is verdampt, het eiwit aanzienlijk krimpt en daardoor makkelijker loslaat.

Lees ook: Handig om te weten! Alles over eieren

Of toch wel

De voornaamste reden om een ei wél in een koud bad te plensen is het stoppen van het kookproces. Doe je dat namelijk niet, dan is de schaal van het ei zo heet dat-ie - zelfs als hij al uit het kokende water is - nog doorkookt. Dat komt doordat de warmte naar binnen trekt en het ei op die manier doorkookt. En dat is nu net wat je niet wil. Zeker wanneer je had gehoopt op een lekker zachtgekookt eitje...

Lees ook: Let hierop als je een eieren koopt in de supermarkt >

Slimmigheidje

Wat je zou kunnen doen om te zorgen dat de schaal eenvoudiger van het het eiwit van verse eieren afbreekt is de eieren bewaren in de koelkast. Daardoor komt er wat lucht in het ei, wat ervoor zorgt dat het ei en de schaal makkelijker te scheiden zijn.  

Lees ook: Hoe (lang) kun je gekookte eieren bewaren?