Hart- en bloedvaten

“Ik houd ook van alcohol; een Pinot Grigio bij het eten, of een biertje in de zon op een mooi terras. Heerlijk. Dat moet ook kunnen. Sterker nog, er is onderzoek dat beweert dat matig alcoholgebruik gezond is voor de hart- en bloedvaten. Hieruit bleek dat personen die 1 tot 2 glazen alcoholische dranken namen, 35% minder risico liepen op een hartaanval dan personen die niets dronken. Dat gold voor alle soorten alcoholische dranken en niet alleen voor wijn, wat vaak gedacht wordt.”

Geen reclame

“Ik wil natuurlijk geen ‘reclame’ maken: ‘ga alcohol drinken, voor gezonde hart- en bloedvaten’, maar als je af en toe een drankje drinkt kan dat helemaal niet zoveel kwaad. Ik kan dit podium natuurlijk gebruiken om alle nadelen en gevaren van overmatig drinken op te sommen. Maar daar word ik zelf altijd zo moe van. Iedereen weet dat overmaat schaadt. Maar het hoeft dus niet schadelijk te zijn. Het enige wat je hoeft te doen, is het gebruik beperken. Je kan één of twee glazen per dag drinken, zonder problemen.”

Advies

“Mijn advies daarbij; drink niet doordeweeks niks en op zaterdag zes biertjes. Het is een kwestie van doseren. Daarnaast is het slim om te kiezen voor drank met weinig koolhydraten, zoals rosé, rode of droge witte wijn. Bier bevat meer koolhydraten, net als zoete likeurtjes of mixjes met frisdranken of vruchtensappen. Deze bevatten veel suiker en dat heeft effect op je bloedsuikerspiegel. Onderstaand een overzicht van suiker per glas:

 • Droge witte wijn: 0,6 gram
 • Rosé: 2,5 gram
 • Rode wijn: 3 gram
 • Zoete witte wijn: 5,9 gram
 • Bier: 6 gram
 • Cocktail margarita: 8 gram
 • Gin & Tonic: 16 gram
 • Wodka & jus d’orange: 28 gram

Drie nadelen van alcohol:

“Toch is het wel mijn ‘rol’ als voedingscoach om mensen ook te wijzen op de nadelen van alcohol. Bij overmatig gebruik en op de lange termijn zijn die gevolgen wel duidelijk. Maar ik wil nog drie nadelen benoemen, die niet altijd bekend zijn:

 1. Alcohol is een valkuil als het gaat om minder gezonde voeding - van alcohol krijg je trek. Als je in het weekend gezellig aan een borreltje zit met wat vrienden, heb je altijd meer zin om te snacken. Grijp jij dan naar een appel of een paar tomaatjes? Of eerder naar de chips en de chocolade? Waarschijnlijk dat laatste.
 2. Als je wilt afvallen, dan is het goed om te weten dat alcohol en afvallen niet heel goed samengaan. De belangrijkste reden dat we dik worden van een biertje zit namelijk hierin: de energie uit een wijntje of biertje wordt in ons lijf omgezet in warmte. Normaal is dit een functie die wordt verzorgd door de verbranding van koolhydraten en vetten. De verbranding van de alcohol gaat voor. Het lichaam is slim genoeg om te weten dat deze zo snel mogelijk het lijf weer moet verlaten. De vetverbranding wordt op deze manier verminderd. Als er dus alcohol in het lijf is hoeven deze koolhydraten en vetten dat werk niet meer te doen. Ze worden dus niet verbrand. Dat is nu overtollig en wordt opgeslagen als vet. Vooral in de buik: de bierbuik. Althans dat is bij mannen het geval. Bij vrouwen komt dit vooral op de heupen en bovenbenen terecht.
 3. Alcohol en slaap: we drinken vaak een drankje om te ontspannen na het werk of in de avond. En dat werkt in eerste instantie goed, want de stress neemt af. Maar tijdens je slaap moet je lijf keihard werken om de alcohol af te breken. Dat is killing voor een goede nachtrust.

Over Maarten de Jong

Ik ben Maarten de Jong (39). Oprichter en van EnergizeMe. Ik help mensen aan minder stress, meer energie, meer focus, betere slaap en een gezond gewicht. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten. Ik ben ademcoach, voedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend. Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten win je bakken energie. Ik help je daarbij. Niks zweverigs, harde feiten, harde getallen en harde resultaten.

Volg jij Maarten ook op Instagram, Facebook en LinkedIn?