Dit zijn de beste hotspots om te eten in Lissabon

In Dish is Europe neemt Miljuschka je mee naar de beste hotspots in verschillende Europese steden. Dit keer naar een van de oudste steden in Europa: Lissabon. Nergens in Europa wordt meer vis gegeten dan hier. Miljuschka gaat op reis en deelt de beste en lekkerste plekjes die deze stad te bieden heeft.
1. Café A Brasileira
“In Portugal noemen ze het ontbijt een kleine lunch en niets is minder waar. Je krijgt een ontbijttafel vol met zoetigheden geserveerd, waaronder een pastel de nata, een luchtig puddingbroodje, een pavlova, "het brood van de goden" en meer lekkers. Het is één van de drukste cafés in Lissabon en het bestaat al sinds 1905. Vergeet vooral niet naast alle zoete snacks een espresso te bestellen.”
2. Bonjardim
“Hier kan je de beste geroosterde kip in Lissabon eten. Ze gebruiken alleen ‘happy chickens’ en de kip wordt boven houtskool geroosterd. De kip is zo lekker mals dat het bijna uit elkaar valt. Je proeft een gebarbecuede smaak en vanbuiten is het lekker knapperig.”
3. Casa do Alentejo
“In een soort geheime tuin kan je een typisch Portugees geroosterde chorizo op eten. De chorizo krijg je aan tafel op een klein rooster met vuur en kan je dan zelf grillen. Door het vele vet in het vlees heeft de chorizo extra veel smaak.”
4. Ginjinha Sem Rival
“Hier kan je een glaasje van de bekende kersenlikeur drinken. Het is de bedoeling dat je dit langzaam sipt. Het heeft een zoete smaak en is een soort vloeibaar gebakje in een glas.”
5. Ramiro
“Dit is hét seafood restaurant van Lissabon. Je eet hier de lekkerste zeevruchten, vis, heel veel garnalen en je krijgt er altijd een klein bordje vleeswaren bij. Je kan hier een hele tafel vol bestellen met grote zoete garnalen, krab, langoustine en nog veel meer.”
6. Último Porto
“Verstopt tussen de zeecontainers vind je Ultimo Porto. Vis grillen op houtskool was in Lissabon vroeger de normaalste zaak van de wereld, maar door de kookplaat is dat langzaam verdwenen. Bij Ultimo Porto grillen ze nog wel boven houtskool. Je eet hier sardientjes, rode mul, schelpen, kabeljauw, zeebaars en daarnaast krijg je altijd wat bordjes met vleeswaren en olijven.”
7. Verride Palácio de Santa Catarina
“Dit is een prachtig hotel in een 18e eeuw gerestaureerd kasteel. De kamers zijn nogal prijzig, maar hier op het dakterras heb je het mooiste uitzicht over Lissabon. Als je een cocktail bestelt dan ervaar je een beetje van de luxe van dit prachtige paleis.”
8. Ponto Final
“Met de speedboot vaar je van de rechter- naar de linkerkant van de oever van de rivier de Taag. Daar vind je Ponto Final, waar je een tafel vol met onder andere gefrituurde visjes, kabeljauw, garnalen en oesters kan bestellen. Het is een erg populair restaurant dus ver van tevoren reserveren is zeker aan te raden.”
9. Manteigaria
“Pastel de Nata is hét gebakje waar je aan denkt als je denkt aan Portugal. Het is een soort bladerdeeg dat heel vaak is uitgerold, weer opgerold en vervolgens in de vormpjes wordt gedrukt. De vormpjes met deeg worden gevuld met de roomvulling en dat wordt afgebakken. Als laatste kan je kiezen voor poedersuiker of kaneel als topping.”
10. Conserveira de Lisboa
“Iets wat heel leuk is om als souvenir mee naar huis te nemen is ingeblikte vis. De vis in Lissabon is, door het koude water en de stroming, heel sterk en vet. De vis zit in mooi ontworpen blikjes en je hebt keuze uit heel veel soorten vis, zoals sardientjes en makreel.”
11. Nannarella
“Je kan niet in Lissabon zijn zonder langs te gaan bij de bekende ijssalon Nannerella. Schep voor schep veroveren zij langzaam Lissabon. En terecht! Het is superlekker ijs. Extra leuk: voor vier personen bestel je supergoed ijs voor zo ongeveer een tientje."
12. Confeitaria Nacional
“Dit is de oudste en beroemdste patisserie van de stad. Al 180 jaar kan je hier terecht voor de beste zoetigheden. Vroeger was dit zelfs de bakkerij van de koning. Ze hebben een hele winkel vol lekkernijen. Maar de twee klassiekers bollas del arroz (rijstbolletjes) en bollas de berlín (Berlinerbol) wil je zeker proberen.”
13. Alcoa
“Alcoa heeft voor haar gebakjes meerdere prijzen gewonnen en zelfs de Paus kwam hier graag langs. Er zijn twee klassiekers: het gebakje met pompoen, hazelnoot en amandel én de cannoli van Portugal. Heel lekker knapperig van buiten en door het eigeel heel rijk van smaak vanbinnen.”
Ben jij je route al aan het uitstippelen? Er valt nog veel meer te ontdekken in Lissabon. Deze en meer tips vind je hier: Lissabon 🇵🇹 - Dish is Europe! - Google Maps
Meer reistips? Kijk elke zaterdag om 20.30 naar Dish is Europe op 24Kitchen.
Meer inspiratie
- 24Kitchen heeft je hulp nodig!
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam
- Dit zijn de 12 lekkerste food-hotspots van Valencia volgens Miljuschka
- Ontdek de 10 klassieke hotspots van Antwerpen met Miljuschka
- Ontdek de traditionele Engelse keuken met deze 11 hotspots in Londen
- Dit zijn de 12 onmisbare hotspots van Palermo volgens Miljuschka
- Exclusief: Miljuschka interviewt eigenaar van het beste restaurant in Europa