Wat vind jij héérlijk maar veel anderen niet?

,,In Azië is het, in tegenstelling tot bij ons, heel gewoon om hartige gerechten als rijst en misosoep te eten in de vroege ochtend.'' Als bijzonder product noemt ze umeboshi: ,,Dit heb ik in Japan leren eten, iets wat de meeste Europeanen verschrikkelijk vinden.''

Umeboshi is een soort groene pruim die met zout wordt ingemaakt met shisoblad in een aardewerk pot. Hierdoor ontstaat een fermentatieproces. ,,Je eet ze met een bolletje rijst als ontbijt maar ik lust ze ook zo, zonder rijst'', vertelt Janny.

Welk ingrediënt kun jij niet zonder?

,,Boter, en dan bedoel ik échte boter, dus geen margarine. Ik hou vooral van boerenboter, liefst gezouten of zoals in Frankrijk met fleur de sel erin. Het is zoals Julia Child al zei: with enough butter anything is good.'' 

Daarnaast is Janny fan van goede olijfolie. ,,Daar heb ik minstens 8 soorten in huis, uit verschillende landen en van verschillende olijven geperst. Voor iedere bereiding weer een ander type.''

Wat is je favoriete gerecht en waarom?

,,Ik heb niet 1 favoriet typisch Nederlands gerecht. In de winter kan ik erg genieten van een lekkere stamppot met rookworst van de slager of erwtensoep.'' Zo eet Janny graag ingrediënten die in het seizoen zijn.

,,Ik met volle teugen genieten van verse witte asperges of kan ik uitkijken naar de eerste nieuwe haring.'' Maar ook: ,,Een opperdoezer, een verse krop sla van het land met nieuwe aardappeltjes en een gebakken scholletje met citroen en gefrituurde peterselie vind ik lekker.''

Is er een food trend die je erg aanspreekt?

,,Ik ben blij dat we langzamerhand groente meer gaan zien in de hoofdrol in plaats van als uitsluitend  bijgerecht. Hoewel we enorme groente exporteurs zijn, eten we er met zijn allen zelf te weinig van.''

Welke snack is jouw favoriet?

,,Mijn favoriete snack is zonder twijfel de garnalenkroket van Cees Holtkamp.'' Maar een goed gefrituurde bitterbal of geurig vers worstenbroodje slaat ze ook niet af.

De Smaak van Nederland met Janny van der Heijden is vanaf 22 februari, elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.