Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Het was Vlaardinger Arjen Brijs (36) die de eeuwenoude koekjes afgelopen zondag introduceerde bij een miljoenenpubliek. Hij, deelnemer van Heel Holland Bakt, maakte een taart waarin hij de Vlaardingse trots verwerkte.

Tot groot genoegen van Nederland, zo blijkt. In de Aeolus Bakkerswinkel, waar naar eigen zeggen ‘de enige echte ijzerkoekjesmix’ verkrijgbaar is, is het Heel Holland Bakt-effect merkbaar. ,,De gietijzeren platen zijn niet aan te slepen”, vertelt eigenaar Kees Dobbelstein (51). ,,Direct na de uitzending kwamen de bestellingen al binnen. Mensen zagen het koekje en wilden het zelf eens proberen te maken.”

Vooral de gietijzeren platen zijn populair, al doet ook de ijzerkoekjesmix het goed. ,,We verkopen nu in een paar dagen waar we normaal enkele weken over doen. Gelukkig had ik nog een grote voorraad staan. Leuk voor ons, maar zeker ook voor Vlaardingen.”

Koekje voor op zee

De koek is lokale trots. In de negentiende eeuw ging de lekkernij al mee op zee. ,,Omdat het een vrij vet koekje is: het zit vol energie. Bovendien blijft het lang goed. Dat was natuurlijk handig voor de vissers.”

Het koekje bestaat uit bloem, suiker, zout, kaneel en boter. Het deeg gaat niet in de oven, maar ligt kort op een hete gietijzeren plaat. ,,Zo wordt-ie knapperig van buiten, maar blijft de koek zacht van binnen.”

Dat is voor beginners even experimenteren, weet Dobbelstein. ,,Ik zeg altijd: begin met één koekje en zet die op een middelgrote pit met middelhoog vuur. Als het lukt om die goed te krijgen, is het een kwestie van onthouden wat je hebt gedaan.”

Heel Holland Bakt-deelnemer Brijs komt met regelmaat bij Dobbelstein in de winkel, waar hij zijn ingrediënten koopt. Vandaar dat de ondernemer op de zondagavonden steevast voor de televisie te vinden is. ,,Dat Arjen deze taart maakte, was een verrassing. Maar wel een hele mooie verrassing. We hopen van harte dat hij de wedstrijd wint.”