Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Valsspelen
Na doordeweeks heel goed bezig te zijn geweest, kan de neiging om je in het weekend volledig te laten gaan, des te groter zijn. Een té strikt eetpatroon blijkt in de praktijk lastig vol te houden. Volgens diëtist en voedingsdeskundige Anneleen Visser, is het daarom aan te raden om jezelf af en toe te laten gaan.
"Kies iets wat je lekker vind en wat je de moeite waard vindt en sta jezelf dat toe. Voel je er niet schuldig over. Daarna kun je het vaak weer prima volhouden. Je kunt beter eencheatmeal hebben dan een cheatday of cheatweekend. Dat scheelt weer een hoop kilocalorieën."
Calorieën weg sporten
Naar de sportschool gaan is goed, maar wanneer je het ziet als een middel om daarna te mogen eten wat je wilt, boek je geen resultaten. "Je moet juist je voedingsinname in de gaten houden. Anders is het zonde. Neem voldoende energie, zodat je goed kunt trainen. Dan eet je na je training niet de verbrande kilocalorieën erbij", zegt Visser.
Alle calorieën zijn hetzelfde
Dat sommige producten evenveel kilocalorieën bevatten, hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van het product. Een goed voorbeeld hiervan zijn noten, die bevatten in verhouding veel kilocalorieën, maar zijn qua samenstelling veel beter dan een handje chips, volgens Visser.
"Of bijvoorbeeld vette vis in plaats van varkensvlees bij de warme maaltijd. Zalm bevat ook veel kilocalorieën door de hoeveelheid vet, maar heeft een betere samenstelling door de onverzadigde vetzuren."
Variatie
Steeds weer hetzelfde eten, omdat je gezond bezig wilt zijn, zoals kip, broccoli of zoete aardappelen, is niet aan te raden. Variatie in voedingsstoffen is nodig. "In de praktijk geeft ik mensen geen dieet, maar laat ze hun leefpatroon aanpassen. Het is onmogelijk om tot je 85ste elke dag weer hetzelfde te eten. Dat gaat vervelen en is daarom niet wenselijk."