Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
De kanshebbers
In de wandelgangen wordt er al maanden gefluisterd over de mogelijke kanshebbers dit jaar. De namen? Daalder in Amsterdam, Meliefste in Wolphaarsdijk en de Nieuwe Winkel in Nijmegen.
Op dit moment telt ons land nog drie driesterrenrestaurants, achttien zaken met twee sterren en 89 met een ster achter de naam. Echter, Jacob Jan Boerma van De Leest - naast Inter Scaldes en De Librije het derde restaurant van Nederland met de allerhoogste notering van drie sterren - maakte een paar weken geleden echter bekend de stekker eruit te trekken.
De eerste gids werd dit jaar in ontvangst genomen door de vrouw van voormalig sterrenchef Lucas Rive. Het was een teken van waardering naar Rive, die afgelopen jaar na een kort ziekbed overleed op 57-jarige leeftijd. Hij was jarenlang werkzaam als chefkok bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen, dat twee Michelinsterren kreeg. In 2013 opende hij in Hoorn restaurant Lucas Rive, dat eveneens werd beloond met een Michelinster.
Nieuwe awards
De Franse bandenfabrikant reikte dit jaar voor het eerst drie prijzen uit. Nieuw is de Young Chef Award voor de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Voor het eerst was er ook de Service Award, die Michelin in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland toekende aan Peter Bruins van restaurant Bokkedoorns in Overveen. De beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.