Aduki-/adzuki-/azukiboontjes zijn paarsrood en kleiner dan de welbekende bruine- of kidneyboon. De boon heeft een nootachtige, zoete smaak en wordt in Azië daarom vooral bij desserts gegeten. Plots horen we de naam van deze boon steeds vaker vallen. De boon zou door zijn hoge vezelgehalte zelfs 'the weight loss bean' worden genoemd. Of je echt gewicht verliest door deze boon te eten zouden we je niet kunnen vertellen. 

Boon boven boon

Behalve een fijne variatie op de welbekende kikkererwt of bruine boon is de peulvrucht ontzettend gezond. Hoewel de adukibonen ongeveer hetzelfde eiwit- en vezelgehalte hebben, bevatten ze meer micronutriënten dan de bekendere boonsoorten. Voedingsdeskundige Ruth Frechman noemt in een interview met Huffpost onder andere: foliumzuur, fosfor, magnesium en kalium. 

Hoe bereid je adukibonen?

Week de bonen het liefst minimaal 8 uur in ruim water. Hierna kook je de bonen in 40 minuten gaar. 90 Minuten wanneer je de eerste stap hebt overgeslagen. De bonen kunnen na het koken in zijn geheel gegeten worden, fijngehakt of volledig ontdaan van hun vel fijngemalen worden tot bonenpasta. 

Waar te koop?

Adukibonen vind je bij de toko, natuurwinkels of in het bio-vak van de supermarkt.