Nieuws

Dit nieuwe kookboek maakt het leven van studenten een stuk makkelijker

Voor het eerst je eigen maaltijden koken is voor veel studenten een flinke uitdaging. En dan natuurlijk liefst zo goedkoop mogelijk. Emily van Rheenen (25) geeft tobbende studenten houvast met haar kookboek De studentenchef.

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Tijdens haar studie merkte Emily van Rheenen dat veel medestudenten niet of nauwelijks kunnen koken. Die smeren dan maar boterhammen of eten een zak chips leeg. Jammer, vindt Van Rheenen, die zelf wel graag en veel kookt. 

Daarom maakte ze een studentenkookboek dat vragen beantwoordt waar je je moeder niet voor wilt bellen: hoe maak je een lekker biefstukje? Hoe lang moeten de bonen koken? Hoe maak ik met weinig middelen toch lekker eten?  "Geld is wel een ding voor studenten. Hoe vaak ik niet heb gehoord van andere studenten dat ze geen idee hadden dat kaas zo duur was!'' 

Dit zijn Van Rheenens beste tips:

1. Zorg voor een goede basis. "Een van de belangrijkste tips die ik geef: zorg dat je altijd een goede voorraad van basisproducten in de kast of op de plank van de gezamenlijk keuken hebt staan: rijst, couscous, bonen, paprika en ui. Als je altijd wel iets te eten hebt, dan bestel je minder snel een pizza. In het boek staan lijstjes met kruiden, smaakmakers, diepvries- en houdbare producten die altijd handig zijn om in huis te hebben.''   

2. Doe eenmaal per week boodschappen. "De grootste tip is toch wel: houd het bij één keer per week boodschappen doen. Als je minder vaak gaat, koop je ook minder vaak onnodig chips, worstjes of frisdrank, omdat je trek had toen je naar de winkel ging. Van tevoren plan je een paar ontbijtjes, een paar lunches en een paar keer avondeten. Ook weer om minder snel in de snackbar te belanden. Als je elke keer een broodje gaat halen tussen de middag, dan is je geld snel op.''

3. Eet volgens de seizoenen. "In het seizoen is er veel aanbod, is het op zijn lekkerst en dus goedkoper. Van de groenten en fruit heb ik een overzicht opgenomen.'' 

4. Vind een favoriet. "Kies een gerecht dat je heel lekker vindt en maak daar een variatie op. Voor mij is dat groene curry met bloemkool, kokosmelk en een pakje Thaise curry van de supermarkt. Dan maak je een grote pan waarvan je vier tot zes keer kunt eten. Ik doe er paprika, bonen en nootjes of kip bij, maar je kunt het aanpassen naar je eigen smaak.''

5. Borrel thuis. "Om de kosten van uitgaan een beetje binnen de perken te houden, is het handig om in elk geval het borrelen thuis te doen. Voor de prijs van een glas wijn in een bar kun je zelf een hele fles kopen. Nog een paar zakken chips, een stel vrienden en een spelletje bierpong en je bent klaar.''

Benieuwd waar je het kookboek kan aanschaffen? Hier kun je De Studentenchef onder andere voor 15 euro bestellen.