De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Stoofperen maken: 6x lekkerste recepten én tips

Stoofpeertjes maken: een heerlijk oer-Hollands gerecht! Met deze stoofpeer-recepten maak je de lekkerste stoofperen gemakkelijk zelf. Eet smakelijk.
Stoofperen ijs

Chef aan het woord

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Fruit stoven? Jazeker! Stoofperen zijn één van mijn favoriete winterfruit en ze staan bij mij altijd op de kersttafel. Het liefst stoofperen in rode wijn. Dat serveer ik dan met een bol vanille-ijs, rijstepap of chocolademousse."

Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven. Dat stoven kan op allerlei manieren: klassiek in rode wijn, in witte wijn of zelfs glühwein. Scroll naar beneden voor receptinspiratie.

Stoofperen-recepten

Stoofperen-recepten

  • Stoofperen

    Zin in stoofpeertjes? Miljuschka laat zien hoe je met dit simpele stoofperenrecept, een overheerlijk dessert op tafel zet. (zoals grootmoeder 'm ook maakte.) Smakelijk!

    voorbereidingstijd 15 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Stoofperen-crumble

    Stoofperen zijn enorm populair als bijgerecht, maar je kan er ook een heerlijke crumble van maken. Met dit lekkere nagerecht maak je iedereen blij tijdens Kerst.

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Rijstepap met stoofperen

    Op zoek naar een feestelijke afsluiter van je maaltijd? Probeer Rudolph's heerlijke rijstepap met stoofpeertjes eens. 

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Witte chocolademousse met stoofperen

    Maak indruk op je vrienden met dit heerlijke nagerecht van witte chocolademousse met stoofperen.

    voorbereidingstijd 45 min
    Een recept van Angélique Schmeinck
    Miniatuurvoorbeeld
  • Glühweinperen

    Alles smaakt beter met glühwein, zo ook deze peren. Dit is hét dessert voor de feestdagen. Probeer Rudolph's recept voor stoofperen met gluhwein.

    voorbereidingstijd 20 min
    wachttijd 120 min
    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Witte-wijnpeertjes met gegrilde halloumi

    Dit recept is een klassieker in een nieuw jasje. Probeer het met het recept van Rudolph. 

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Trifle met glühweinperen

    Trifle als dessert mag echt niet ontbreken in jouw kerstmenu. Maak dit recept van Miljuschka gemakkelijk thuis.

    voorbereidingstijd 4 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Haasmedaillons

    De haasmedaillon is voor ons een van het lekkerste stukjes vlees op deze aardbol. En daar mag extra van genoten worden met dit heerlijke recept!

    Een recept van Rudolph van Veen
    rudolph portret
  • Stoofperen met witte wijn

    Stoofpeertjes in witte wijn maken? Dat kan zéker. Hierdoor behouden de peren hun lichte kleur.

    voorbereidingstijd 15 min
    wachttijd 180 min
    Een recept van Miljuschka Witzenhausen
    miljuschka witzenhausen aan de kust
  • Chocoladetaart van zoete aardappel met stoofpeer

    Chocoladetaart, zoete aardappel, stoofperen en amaretto. Tel al je favoriete, feestelijke gerechten en ingrediënten bij elkaar op en je hebt een kerstknaller als dessert.

    voorbereidingstijd 45 min
    oventijd 30 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Gegratineerde witlof met stoofpeer, rösti en gruyère

    Sappige stoofpeertjes tijdens de feestdagen? Absoluut onmisbaar. Gooi ze dit jaar eens op een bord met gegratineerde witlof en krokante rösti’s.

    voorbereidingstijd 20 min
    oventijd 20 min
    Een recept van Wim Ballieu
    Wim Ballieu
  • Kruidnoten met stoofperen

    Winnaar van de 'kruidnotensmaak van 2019': de stoofperenkruidnoot. Wij delen het recept voor stoofpeerkruidnoten met een ganache van witte chocolade, stoofperen, wijn en kaneel.

Stoofperen: alle vragen

Welke peren gebruik je voor stoofperen?

Stoofperen maak je van van speciale perenrassen, zoals de Gieser Wildeman en Saint Rémy. Deze peren zijn steviger dan gewone eetperen en worden pas echt lekker na lang stoven. Ze vallen niet uit elkaar en nemen de mooie rode kleur goed op als je ze stooft in rode wijn of bessensap.

Miniatuurvoorbeeld

Waarin gaar je de stoofperen?

Stoofperen krijgen hun smaak en kleur uit de vloeistof waarin ze worden gestoofd. Klassieke optie is rode wijn. Maar witte wijn, gluhwein, bessensap of appelsap werken ook. Elke vloeistof geeft net een andere twist aan het eindresultaat.

stoofperen

Wat eet je bij stoofpeertjes?

Stoofpeertjes staan bekend als dessert, met bijvoorbeeld een bol vanille-ijs of wat (mascarpone)room. Maar ze zijn ook erg lekker als bijgerecht bij wild of gevogelte op de kersttafel. Ze zijn ook lekker bij een Hollandse stamppot, zoals zuurkool of hutspot. Ze combineren goed met warme, kruidige smaken.

Rijstepap met stoofperen

Hoelang kun je stoofperen bewaren?

In de koelkast kun je stoofperen tot 5 dagen bewaren. Zorg dat ze volledig zijn afgekoeld en je ze bewaard in het kookvocht in een luchtdichte container. In een goed gesteriliseerde, afgesloten pot blijven stoofperen tot wel een jaar houdbaar. Zorg dat de peren volledig onder het kookvocht staan. Bewaar de pot op een koele, donkere plek.

Stoofperen: bereiding

Hoeveel suiker voeg je toe aan stoofperen?

Dit is afhankelijk van de vloeistof die je gebruikt. Begin met 50-100 gram suiker per liter vloeistof. Als je wijn gebruikt, gebruik je meer suiker dan bij bessen-of appelsap.

stoofperen

Hoelang moeten stoofperen koken?

Stoofgeren gaar je het beste op lage temperatuur voor een langere tijd. Hoelang dit precies is, is afhankelijk van de peer en het recept. Een gouden regel is ongeveer 2 uur. Test de stoofpeertjes met een vork: ze moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.

Stoofperen met witte wijn

Welke kruiden zijn lekker bij stoofperen?

Stoofpeertjes geef je extra smaak mee door kruiden toe te voegen aan het kookvocht. Denk: kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs of citroenschillen.

Miniatuurvoorbeeld

Stoofperen: tips

Laat stoofperen afkoelen in hun sap

Voor de beste smaak laat je de stoofperen afkoelen in het kookvocht. Dit zorgt ervoor dat ze nog meer smaak opnemen. Je kunt ze zelfs een nacht laten staan voor een intensere smaak.

Stoofperen-crumble

Stoofperen presenteren

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan voor een mooie presentatie. Je kunt de peren heel laten of in helften of kwarten snijden, afhankelijk van je voorkeur.

Stoofperen

Maak siroop van het kookvocht

Het kookvocht heeft ontzettend veel smaak. Je kunt het verdikken tot een siroop door het in te koken en serveren als saus bij de peren. 

Miniatuur

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.