De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bienenstiech

Bienenstiech is een échte Duitse klassieker. Het is eigenlijk een boterkoek met een romige vulling afgetopt met gekaramelliseerd amandelschaafsel. Makkelijk, lekker en snel te maken. Rudolph deelt zijn recept voor een ambachtelijke Bienenstich.

45 MIN
Bienenstiech

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bienenstiech is een échte Duitse klassieker. Het is eigenlijk een boterkoek met een romige vulling afgetopt met gekaramelliseerd amandelschaafsel. Makkelijk, lekker en snel te maken. Rudolph deelt zijn recept voor een ambachtelijke Bienenstich.

Bereidingswijze

Boterkoek

Stap 1:
Verwarm de melk tot maximaal 30 °C. Voeg de gist, 4 el bloem en beetje suiker toe en roer goed door. Laat dit mengsel onder een vochtige doek op kamertemperatuur circa 30 minuten laten staan.

Stap 2:
Meng in de mixer de rest van de bloem met de rest van de suiker en het zout. Voeg het melk-gistmengsel toe en laat de mixer circa 8-10 minuten draaien. Voeg daarna 50 g boter toe en de eieren en laat draaien totdat de boter goed door het deeg gemengd is. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek of plasticfolie circa 2,5 uur rijzen.

Stap 3:
Smelt de rest van de boter in een pan en los hierin de suiker op zonder dat deze bruin wordt. Giet de slagroom erbij en breng aan de kook. Voeg de amandelen toe, meng goed door en laat circa 1-2 minuten zachtjes koken. Laat het amandelmengsel daarna volledig afkoelen.

Stap 4:
Vet de bakvorm in, druk het gerezen deeg erin en verdeel het gelijkmatig over de vorm. Verdeel het amandelmengsel over het deeg. Laat dit nog circa 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Stap 5:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de koek in circa 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna volledig afkoelen.

Banketbakkersroom

Let op: Deze banketbakkersroom heb je nodig voor de botercrème.

Stap 1:
Breng de melk aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk. Zet het vuur lager, laat de vanille circa 5 minuten zachtjes trekken en roer af en toe rustig door.

Stap 2:
Klop intussen de eidooiers met de suiker tot een crème. Voeg de bloem toe en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel. Schenk terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog 5 minuten op laag vuur zachtjes koken. Blijf roeren. Giet dan op een plat bord of schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Botercrème

Klop in een kom de zachte boter met de poedersuiker luchtig en meng daarna banketbakkersroom erdoor.

Opmaak

Snijd de koek horizontaal door en vul met een laag botercrème. Bestuif met poedersuiker.

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

Maak kennis met ons allernieuwste programma: Eerste Hulp Bij Bak-Ongelukken. In het programma schiet meesterkok en meester patissier Rudolph van Veen enthousiaste thuisbakkers te hulp wanneer zij tegen veelvoorkomende bakproblemen aanlopen. 

Facebook Banner 828x475.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker