Ouderwetse erwtensoep
-
Wel de spliterwten een nacht in ruim water.
-
Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.
-
Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
-
Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes.
-
Voeg de groente toe aan de soep. (Let op: de spliterwten bovenop.) Laat de soep circa 3,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.
-
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
-
Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg. Snijd het spek fijn en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper.
-
Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek.
-
Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast.
2 reacties