De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: makreel

Voorbereidingen: Fileer de makrelen en verwijder de graatjes. Was de komkommer. Tartaar van gemarineerde makreel. Leg 2 makreelfilets met de huid naar onder op een plateau of bord en bestrooi de filets met zeezout. Dek af met plastic folie en zet 2 uur koud weg.

120 MIN
The Taste of Cooking: Makreel

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Jonge makreel ‘mi-cuit’ en gebakken mootje met warme aardappel-mierikswortel vinaigrette

Tartaar van gezouten makreel met komkommer, postelein, radijs en muntyoghurt, kerriewafels

Voorbereidingen

Fileer de makrelen en verwijder de graatjes.

Was de komkommer.

Tartaar van gemarineerde makreel

Leg 2 makreelfilets met de huid naar onder op een plateau of bord en bestrooi de filets met zeezout. Dek af met plastic folie en zet 2 uur koud weg.

Haal het zeezout van de filets en spoel ze kort af onder koud stromend water.

Leg de filets in een schaal met de velzijde naar onder, voeg sjalot, gemalen koriander, limoensap en -rasp toe en sprenkel er de olijfolie over. Dek goed af met plastic folie en laat gekoeld 2 uur marineren.

Ontvel daarna de makreelfilets en snijd het visvlees in blokjes van halve cm.

Schil met een hoefijzer dunschiller rondom lange slierten van de komkommer. Pak het breedste lint en bekleed de binnenkant van een ringvorm (doorsnede ca. 5 cm. Vul de ringvorm met de makreeltartaar en druk goed aan.

Makreel ‘mi-cuit’ en mootje

Snijd van 1 makreelfilet flinterdunne plakken en bewaar afgedekt in de koelkast.

Snijd de andere filet (met vel) in mootjes van ca. 2,5 cm dik en bewaar afgedekt in de koelkast.

Kerriechips

Verwarm de kerrie in de koolzaadolie tot 45 graden.

Snijd de Roseval aardappel in driehoekvorm, snijd ze op de machine in plakjes (driehoekjes) zo dun als vloeipapier. Leg de plakjes in de kerrieolie. Strijk ze daarna goed af en leg op een bakplaat met bakmat. Dek ze af met een bakmat zodat ze plat blijven. Bak ze in 30 minuten krokant in de oven bij 125 graden.

Muntyoghurt

Blancheer de muntblaadjes en pureer ze met de yoghurt in de blender.

 

Aardappel-mierikswortel vinaigrette

Snijd de Roseval aardappels in gelijkmatige brunoise van 2-3 mm. Stoom of kook ze in 4-5 minuten beetgaar in kokend water met zeezout en laat uitlekken.

Roer de azijn los met mosterd en iets zeezout. Voeg de olie langzaam druppelend en onder voortdurend roeren met de garde toe. Rasp er verse mierikswortel bij en voeg naar smaak nog gembersiroop toe. Voeg zoveel vinaigrette toe aan de aardappels tot het bijna bedekt is. 

Eindbereiding / Presentatie

Bestrijk een plateau licht met olijfolie, leg de plakes makreel naast elkaar en zet ze 1 minuut in de oven bij 150 graden. Verdeel de plakjes over het bord en lepel er de aardappelvinaigrette over. Zet de makreeltartaar er naast. Plaats voorzichtig de kerriechips met de punt naar beneden in de tartaar. Verhit een koekenpan met iets olijfolie en bak de mootjes makreel kort om en om. Verdeel over het bord. Schaaf de radijs flinterdun en dresseer met de postelein en muntyoghurt over het gerecht.

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker