Sauerbraten marineren
Stap 1:
Bind het vlees op met slagerstouw tot een mooie compacte rollade.
Stap 2:
Maak de marinade voor het vlees. Snijd de uien, wortel en de prei in stukjes en voeg deze samen met het water en azijn toe aan een pan.
Stap 3:
Kneus de jeneverbessen. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en de rozemarijn toe. Breng de marinade aan de kook en laat vervolgens volledig afkoelen. Schenk de marinade in de ovenschaal.
Stap 4:
Leg het vlees in de marinade en laat 3 dagen marineren in de koelkast. Draai het vlees elke dag even om.
Saurbraten bereiden
Stap 1:
Neem het vlees uit de marinade en dep het goed droog. Zeef de marinade en bewaar de groenten en de marinade apart. Deze marinade gebruik je straks bij het afmaken van de saus.
Stap 2:
Smelt de boter in de braadpan en bak het vlees rondom aan. Voeg de groenten uit de marinade toe en bak circa 2 minuten.
Stap 3:
Leg het vlees bovenop de groenten. Overgiet het vlees met de helft van de marinade en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees met deksel op de pan circa 2 ½ uur zachtjes stoven.
Stap 4:
Verwarm de oven voor op 80 °C. Leg het vlees in een schaal, dek af met aluminiumfolie en laat rusten in de oven tot de kartoffelknödels klaar zijn.
Stap 5:
Zeef de jus uit de braadpan en gooi de groenten weg. Houd de jus apart.
Stap 6:
Karamelliseer de suiker in een pan en blus deze af met de bewaarde helft van de marinade. Voeg nu ook de jus toe en laat de saus iets inkoken.
Stap 7:
Roer de maïzena met een scheutje water glad en voeg toe aan de saus om te binden. Voeg de rozijnen toe en breng eventueel op smaak zout en peper. Warm de saus nog even kort door.
Kartoffelknödels
Stap 1:
Snijd de boterhammen in stukjes en week in de melk.
Stap 2:
Kook de aardappels in de schil in circa 20 minuten gaar. Laat de aardappels iets afkoelen en verwijder vervolgens de schil. Stamp met een pureestamper tot een puree.
Tip van Rudolph:
Wil je de puree fijner van structuur hebben? Gebruik dan een pureeknijper en duw de aardappels door een zeef. Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Stap 3:
Meng de bloem, maïzena, ei en de geweekte boterhammen door de aardappelpuree. Kneed het geheel goed door tot een deeg. Vorm mooie, ronde bollen van het deeg. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Kook de kartoffelknödels in circa 15 minuten gaar. Laat even goed uitlekken.
Stap 4:
Smelt de boter in een pan en bak de paneermeel goudbruin. Garneer de kartoffelknödels met de paneermeel.
Serveren
Stap 1:
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Maak de saus warm.
Stap 2:
Snijd het vlees in plakken en overgiet met de saus. Bestrooi met geroosterde geschaafde amandelen. Serveer de kartoffelknödels erbij.
Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph’s Winterklassiekers
0 reacties