De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

luikse ballen (boulets à la liégeoise)

Snijd de korstjes van het brood en snijd het broodkruim vervolgens in dobbelstenen. Doe de broodstukjes in een ruime schaal en schenk er de melk over. Laat het brood even weken tot de melk geabsorbeerd is.

45 MIN
Luikse ballen (Boulets à la Liégeoise)

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Gehaktballen
Snijd de korstjes van het brood en snijd het broodkruim vervolgens in dobbelstenen. Doe de broodstukjes in een ruime schaal en schenk er de melk over. Laat het brood even weken tot de melk geabsorbeerd is. 

Pel en versnipper de ui. Snijd de ui in heel fijne stukjes. Omdat rauwe ui niet zo smakelijk is in een gehaktmengsel, kan je snippers best kort stoven. Zet een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui glazig in een paar minuten. Meng het brood met melk tot een glad papje. Doe het gehakt in de schaal, bij het mengsel van brood en melk. Breek ook het ei erbij. Spoel de peterselie en hak het groen zeer fijn. 

Doe de peterseliesnippers en de gestoofde uisnippers in de schaal. Voeg wat peper van de molen toe. Zout hoeft in principe niet. Was je handen en meng alle ingrediënten tot een perfecte basis voor gehaktballetjes. Verhit een braadpan (bij voorkeur met een hoge rand) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schenk er ook een scheutje olijfolie bij. 

Zet een kommetje water in de buurt en maak je handen nat. Rol gladde vleesballetjes van ongeveer 5 centimeter diameter. (Het mogen dus redelijk grote bouletten zijn.) 

Geef de balletjes een goudbruin korstje. Draai ze na enkele minuten met de nodige voorzichtigheid om. Na circa 10 minuten bakken schep je de ballen uit de pan. Houd het vlees warm. Straks kan het verder garen. Zet de braadpan met aanbaksels opzij, want daarin maak je dadelijk de saus. 

Saus
Pel de uien en snipper ze in heel fijne stukjes. Verhit de braadpan opnieuw, en smelt er opnieuw een klontje boter in. Bak de stukjes ui kort en schenk er na een paar minuten een flinke scheut natuurazijn in. Roer de aanbaksels van het vlees los. Voeg het trapistenbier toe. Voeg water toe. Laat de bereiding circa 20 minuten sudderen op een zacht vuur. 

Ondertussen kan je de stoemp voorbereiden (zie hieronder). Schep de Luikse siroop in de saus en laat ze zachtjes aan de kook komen. Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout. 

Stoemp
Schil de aardappelen en de wortels. Kook die samen gaar in gezouten water. Snijd intussen de spruitjes in partjes (verwijder de buitenste blaadjes). Bak deze aan in wat olie en boter tot ze mooi goudgeel en krokant gebakken zijn. Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af, laat je de aardappelen nog wat drogen op het vuur en stamp je alles fijn met een pureestamper. Voeg de gebakken groentjes toe. Daarna de klont boter. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker