Voorbereiding
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Doe de rozijnen in een mengkom. Hak de citrusschil in kleine blokjes en doe ze bij de rozijnen. Haal met een fijne rasp de schil van de sinaasappel en voeg toe in de mengkom. Pers het sinaasappelsap uit boven de kom en voeg de rum (of brandewijn) en de vanille toe. Meng alles goed en laat het een uur zo staan.
- Laat de boter in een pan smelten om ‘m vervolgens weer af te laten koelen.
- Doe de bloem, gist, suiker en zout in een grote mengkom. Klop het ei los.
- Roer het ei, de warme melk en de boter door het bloemmengsel. Meng alles goed – het deeg moet zacht zijn, glanzen en best wel kleverig aanvoelen.
- Stort het uit de kom op een royaal met bloem bestrooid werkvlak en kneed ongeveer acht minuten. Door het kneden wordt het deeg geleidelijk aan steeds minder kleverig en gaat het steeds meer op brooddeeg lijken – hoewel het zwaarder is door de boter en het ei.
- Druk het deeg (als het zacht en soepel is en niet meer aan het werkvlak plakt) in een bebloemde kom.
- Zet de kom afgedekt met een schone, droge theedoek ruim een uur op een warme en tochtvrije plek tot het deeg goed gerezen is. (Het zal niet volledig in volume verdubbeld zijn, maar het gaat wel flink die richting op.)
- Breek de kardemompeulen open en haal de zaadjes eruit.
- Kneus ze in een vijzel met een stamper of in een specerijenmolen fijn en meng ze in een kleine kom met maanzaad, kaneel en amandelen.
Kerststol maken
- Bestuif het werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
- Kneed het specerijen-zadenmengsel en de geweekte vruchten door het deeg en laat het grootste deel van het vocht in de kom achter.
- Maak er een lap van circa 22 x 16 cm van en druk die iets platter.
- Rol de amandelspijs uit tot een rol ter lengte van de deeglap en leg hem op het midden.
- Bestrijk de randen met losgeklopt ei, vouw het deeg over de spijs heen en druk de deegranden op elkaar.
- Keer het geheel om en leg het brood op de beklede bakplaat, dek het af met de theedoek en laat het op de warme plek nog anderhalf uur rijzen.
Kerststol bakken
- Verhit de oven tot 180 °C.
- Zet het brood in de hete oven en bak het in 35 tot 40 minuten gaar en lichtbruin.
- Laat de boter voor het glazuur smelten en vet het brood er rondom mee in. Laat het brood op een rooster afkoelen.
Kerststol serveren
Zodra de Kerststol is afgekoeld, kun je ‘m rondom bestuiven met poedersuiker. Dat mag best royaal! Een restje over? Wikkel het brood losjes in bakpapier of plasticfolie en bewaar het in een brood- of koektrommel.
0 reacties