De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

garnalencocktail-recept

De Hollandse garnalencocktail is hét voorgerecht met kerst. Makkelijker krijg je 'm niet. Maak dit gerecht binnen 15 minuten met de tips van 24Kitchen's eigen Perry.

15 min voorbereidingstijd
garnalencocktail

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

Garnalencocktail, weinig voorgerechten die authentieker zijn dan dit mengsel van Hollandse garnalen en zelfgemaakte whiskysaus. Supersimpel maar o zo lekker!

Bereidingswijze

Whiskeysaus

  1. Meng de mayonaise, ketchup, whisky, worcestershire en cayennepeper tot de whiskysaus. 

Garnalencocktail

  1. Pel de hele garnalen en bewaar de koppen. Snijd het lijfje in kleine stukken en meng met de Hollandse garnalen.

  2. Voeg 5 el whiskysaus aan de Hollandse garnalen toe (of meer naar smaak). Meng deze samen tot de garnalencocktail. 

  3. Pel de little gem blaadjes los, snijd de bleekselderij in ragfijne blokjes en maak ze aan met wat olie en citroensap. Leg dit mengsel op de bodem van een cocktailglas.

  4. Leg hierop de garnalencocktail. Voeg peper naar smaak toe. 

  5. Decoreer elk glas met een takje tijm en de achtergehouden garnalenkoppen.

Wat zit er in een garnalencocktail?

De klassieke garnalencocktail bestaat uit Hollandse garnalen, slablaadjes en (zelfgemaakte) whiskysaus. De cocktail wordt vaak in een feestelijk glaasje geserveerd en staat binnen een oogwenk op tafel. 

garnalen

Hoeveel garnalen per persoon voor een garnalencocktai?

Voor een klassieke garnalencocktail ga je uit van ongeveer 50 tot 100 gram garnalen per persoon. 

Garnalencocktail in een glaasje

Welke garnalen voor een garnalencocktail?

Hollandse garnalen zijn het meest geliefd voor de klassieke garnalencocktail. Maar probeer je garnalencocktail recept ook gerust eens met tijgergarnalen. Zalig! Of Noorse garnalen ''Bij voorkeur geen garnalen uit de diepvries,'' waarschuwt Perry. ''Die smaken nooit zo lekker als verse garnalen."

Klassieke garnalencocktail

De perfecte cocktailsaus

De beste cocktailsaus voor een garnalencocktail is romig, iets zoet, en heeft een (subtiele) kick. Maak de saus van te voren en laat in de koelkast rusten zodat ze smaken goed met elkaar mengen. 

cocktailsaus

Garnalencocktail presenteren

Wil jij je garnalencocktail anders presenteren dat het klassieke glas? Denk dan aan garnalencocktail op toast, of geserveerd bij een garnalentoast. Ook leuk: op een amuselepel, in een stukje romaine sla of als wrapvulling.

Snel met Mil Garnalencocktail op toast

Variaties op garnalencocktail

Een leuke variatie op garnalencocktail is met avocado en mango. Serveer de cocktailgarnalen in een serveerring, bovenop blokjes avocado en mango: als een garnalentartaartje. 

garnalentartaar

Welke wijn past bij een garnalencocktail?

Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij een garnalencocktail. Deze witte wijn heeft frisse zuren en citrusachtige aroma's die goed samengaan met de garnalen en de romige cocktailsaus. Een specifieke suggestie zou een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland kunnen zijn, zoals die uit de Marlborough-regio.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker