De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bossche bollen

Bossche bollen maak je makkelijk zelf met dit recept van 24Kitchen's Rudolph!

35 MIN
Bossche bollen

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bossche bollen! Wíe maak je niet blij met zo'n fout-lekkere ouderwetse traktatie. En wist je dat je de sjekladebol (lees: chocoladebol) heel makkelijk zelf kunt maken? Al in een half uur? 24Kitchen's Rudolph legt in dit Bossche Bol-recept precies uit hoe. (En wij vertellen hoe je dat enorme ding eet!)

Bereidingswijze

Soezen met slagroom

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 210 ºC. Breng in een pan water, melk, boter en zout aan de kook. Roer de bloem erdoor en gaar de bloem circa 5 minuten.

Stap 2:

Haal de pan van het vuur en roer er één voor één de eieren door.

Stap 3:

Schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat grote doppen en bak de soezen in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Stap 4:

Klop de slagroom met suiker stijf en schep de slagroom in een spuitzak met glad spuitmondje.

Stap 5:

Maak een gaatje aan de onderkant van de soezen en spuit de slagroom erin.

Glazuur

Stap 1:

Breng in een pan water en suiker aan de kook en voeg de chocolade toe. Kook het glazuur tot 110 °C en zeef de glazuur.

Stap 2:

Schenk een derde van het glazuur op het aanrecht en wrijf met een paletmes voorzichtig uit tot het glazuur dikker en lichter van kleur wordt.

Stap 3:

Meng het getableerde glazuur met het glazuur in de pan, roer goed door en herhaal het tableren nog een keer.

Tip: je kunt ook kant-en-klaar glazuur kopen.

Bossche bollen afmaken

Doop de soezen in het glazuur en laat ze uitharden op een koele plek.

Tip van Rudolph: een goede Bossche Bol maak je 's ochtends en eet je 's middags!

Tips bij het Bossche Bol-recept

  • Soezen maken. Het belangrijk dat de bloem echt goed gaart: alleen dan kan het de eieren goed opnemen. 
  • Soezenbeslag roeren. Doe de eieren één voor één bij het bloemmengsel; anders krijg je ze er bijna niet doorheen gemengd. Je moet flink roeren om het beslag dat ei goed op te laten nemen.
  • Soezen spuiten. Spuit de soezen niet te dicht op elkaar: ze worden twee keer zo groot
  • Glazuur. Het geheim van Bossche Bollen: het glazuur. Dat kun je zelf maken, maar zelfs banketbakkers kopen het glazuur kant-en-klaar

Hoe eet je een Bossche Bol?

Eerlijk is eerlijk: die moesten bij ook even opzoeken. Want de ene keer gaat de Bossche Bol met de handen naar binnen (lekkere kleffe kliederboel!) en de andere keer prutsen we braaf met een mesje en een vorkje. 

Maar: hoe heurt het nou eigenlijk? Volgens de etiquettes (en Banketbakkerij Jan de Groot - dé Bossche Bol-specialist) - eet je een Bossche Bol op zijn kop:

  1. Maak (of koop) een Bossche bol,
  2. draai 'em om,
  3. en eet de Bossche Bol met je handen. 

Maar geen zorgen: mes en vork, een lepeltje of beide handen: alles is natuurlijk prima!

Let op: het recept is voor 8 soezen.

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker