Luikse salade
-
Spoel de aardappelen. Doe zo’n 2 cm water in een pot en kook de aardappelen in de schil. Zo behouden ze goed hun smaak. Als de aardappelen gaar zijn, schep je ze op een bord en laat ze afkoelen. Als de aardappelen half afgekoeld zijn, zijn ze ideaal om ze te pellen.
-
Breng ruim water aan de kook. Als het water kookt, leg je de eitjes erin en laat ze precies 3 minuten koken. Zo blijft het eigeel mooi zacht. Na 3 minuten haal je de eieren uit het kokende water en leg ze onmiddellijk in koud water om het kookproces te stoppen.
-
Neem de verse groene boontjes en verwijder de puntjes. Spoel ze schoon. Breng ruim water met een klein beetje zout aan de kook. Als het water kookt, doe je de sperziebonen erin. Voel regelmatig of de boontjes gaar zijn. Als ze ‘al dente’ of beetgaar zijn, haal je ze uit het kookwater en laat ze snel afkoelen in ijskoud water. Zo blijven de boontjes mooi groen. Herhaal het hele proces met de spekbonen.
-
Snijd het spek in grote stukken en leg de helft in een pan. Verwarm die zachtjes zodat het vet wat kan wegsmelten. Pel 2 sjalotten en snijd ze in dikke ringen. Leg deze tussen het spek. Kruid met peper. Giet hierover zo’n halve centimeter kippenbouillon en laat inkoken. Als het spek en de sjalotten een beetje gecarameliseerd zijn, blus je met de licht zoete azijn. Voeg nu de olie toe. Zo heb je een lauwe vinaigrette.
-
Bak in een andere pan de gepelde aardappelen, samen met het overgebleven spek. Pel de eieren en snijd ze doormidden. Bestrooi de helften met wat grof zeezout. Spoel de kervel en hak in grote stukken.
-
Haal de groene bonen uit het koude water en dep ze droog met een schone handdoek. Doe de sperziebonen in een grote schaal. Split de spekbonen en doe ze erbij. Giet hierover de lauwe vinaigrette met de stukken spek en sjalotringen en hussel alles door elkaar.
-
Leg hierop de gebakken aardappelen en de extra stukjes spek. Verdeel ook de gehalveerde eitjes op de salade. Bestrooi met gehakte kervel en wat peper van de molen.
0 reacties