De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

black eye pesi moksi alesi met gestoofde kip en kouseband sopropo salade

Een heerlijk klassiek Surinaams gerecht!

130 min kooktijd
Black eye pesi moksi alesi met gestoofde kip en kouseband sopropo salade

Een recept van

Bereidingswijze

Black eye pesi moksi alesi

Was de black eye pesi in ruim water en kook ze circa 40 minuten. Snijd het zoutvlees in blokjes en was het vlees goed. Snijd de kipfilet in stukjes. Pel en snipper de ui. Verhit olie in een ruime pan en fruit de ui. Voeg de gesneden kip en zoutvlees toe en bak in circa 3 minuten bruin. Snijd de tomaat in blokjes en voeg met de kokosmelk toe.

Voeg de gekookte black eye pesi met het kookvocht toe. Breng aan de kook en breng op smaak met peper en bouillonblokje. Was de rijst in water en voeg de rijst toe aan de pan, meng alles goed door elkaar en schenk er water op tot het 2 centimeter onder staat. Laat de rijst met een deksel op de pan op laag vuur in circa 25 minuten gaar koken.

Gestoofde kip

Snijd de kippendijen in kleine blokjes, verkruimel de bouillonblokjes en marineer de kip ermee. Pel en snipper de ui.Pel en hak de knoflook. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de blokjes kip toe en bak in circa 5 minuten bruin. Voeg vervolgens de boter toe aan de kip. Snijd de selderij fijn en voeg samen met het water toe aan de kip. Laat dit circa 15 minuten garen zonder deksel.

Schil de gember en snijd in lange dunne plakjes laat deze samen met een hele peper meekoken bij de kip. Haal deze op het laatst eruit.

Salade van kousenband en sopropo

Snijd de kousenband in stukjes van circa 5 centimeter lang en kook circa 5 minuten in ruim kokend water met een beetje zout. Breng de azijn met water aan de kook met het pepertje. Snijd de sopropo in stukken van 5 centimeter lang en verwijder de kern met een lepeltje. Snijd de sopropo in stukken van circa 1 centimeter breed, spoel ze af onder de kraan en kook deze circa 2 minuten in het azijnmengsel. Laat de sopropo afkoelen.

Snijd de bittere tomaat in partjes en kook de bittere tomaat circa 3 minuten. Meng de kousenband, sopropo en bittere tomaat met elkaar.

Bakbanaan

Snijd de bakbanaan in schuine plakjes van 1 centimeter dik. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de banaan goudbruin.

Serveer alle ingrediënten bij elkaar op een bord. 

Dit is een recept van Patrick Rechards

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker