Deze week bevindt 24Kitchen-chef Hugo Kennis zich in het zuidoosten van Frankrijk. Hij is namelijk in Lyon. Voor veel mensen is het een doorreisstad aan de Route de Soleil richting het zonnige zuiden. In de derde aflevering van Hugo maakt Kennis: Frankrijk laat Hugo zien wat deze prachtige stad nog meer te bieden heeft.
Op zoek naar het culinaire geheim van Lyon

De Lyonnais zijn dol op koken voor grote groepen mensen. Het liefst wordt dit thuis gedaan en zo uitgebreid mogelijk. Hugo gaat met Stephanie en Leopold op pad. Stephanie is gespecialiseerd in alternatieve Chinese geneeskunde en Leopold werkt in de IT. Om zich helemaal onder te dompelen in de prachtige tradities van Lyon, gaat hij samen met hun gezin koken.
Les Halles de Paul Bocuse
Eén van Hugo’s grootste helden is Paul Bocuse, een Lyonnais chef die op het hoogste niveau kookte met drie Michelin-sterren. In 2018 overleed hij, maar zijn culinaire aanwezigheid is terug te vinden in de naar hem vernoemde Halles de Paul Bocuse. Hugo wordt verrast met oesters en witte wijn als ontbijt. Volgens Stephanie en Leopold draait de Lyonnais cultuur om vriendschap en het koken voor gasten. Dit is precies waar Hugo van houdt.
De lokale markt
Op de markt zoekt Hugo inspiratie voor het diner met het gezin van Stephanie en Leopold. Aangezien de markt al bijna afloopt is er niet veel meer over. Toch komt alles samen door de prachtige lokale producten die er nog liggen. Je moet alleen niet vergeten contant geld mee te nemen, want je kunt niet overal met je pinpas betalen. Ondertussen proeft Hugo het verse fruit dat wordt aangeboden door de gastvrije markthandelaren.
Boulangerie Jocteur
Lyon staat onder de toeristen bekend om zijn zoetigheid, maar ook de lokale Lyonnais zijn er gek op. Onderweg naar het huis van Stephanie en Leopold stopt Hugo bij één van de bekendste bakkers in Lyon: Jocteur le Boulanger de l'Île Barbe. Een bekend gebakje hier is La Tarte à la Praline, die Hugo samen met bakker Jocteur mag klaarmaken. Naast de heerlijke zoete gebakjes wordt er ook brood verkocht. Deze broden zijn alleen een stuk groter. Dit is ideaal voor de grote diners waar Lyon zo bekend om staat.
Wijn, wijn... en nog meer wijn
Hugo moet de wijn ophalen die Stephanie heeft besteld bij Cave de Caluire. Zelf heeft hij ook nog een wijn nodig voor de saus die hij gaat maken. Hij zoekt naar een typische Franse wijn die de lokale producten van de markt zal complimenteren. Hugo moet snel beginnen met het voorbereiden van de maaltijd. Maar Leopold wil eerst nog even een wijntje drinken met de medewerkers van de winkel.
La Meunière
Gezellige thuisdiners waren vroeger voornamelijk weggelegd voor rijke families. Vaak hadden deze families privékoks, meestal vrouwen. Met de culinaire kennis en overgebleven producten hebben deze vrouwen, bekend als Les Mères Lyonnaises, de eerste Bouchons opgericht. Op deze manier konden zij goedkoop eten aanbieden voor de arbeidersklasse en zelf wat bijverdienen. Er is meestal geen menu bij de Bouchons. De specialiteit van de chef wordt in grote schalen op je tafel gezet, die je dan weer kan delen met andere gasten.
Familiediner
Eenmaal terug bij Stephanie en Leopold begint Hugo eindelijk aan het diner. De hele familie zit vanavond aan tafel, maar ze moeten zelf ook even de handen uit de mouwen steken. De kinderen van Stephanie en Leopold worden ingezet als sous-chefs. Eten bij mensen thuis kan zo normaal lijken, maar de typische Lyonnais gezelligheid maakt het toch heel speciaal. En dat is het culinaire geheim van Lyon.
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam