Je kent de escargot misschien wel met een beetje kruidenboter en een broodje erbij. Maar hoe doen de Fransen dat? Is het een delicatesse of is het eerder te vergelijken met een frikandel? Hugo zoekt dat deze week uit.

Slakkengaarde

Hugo bezoekt slakkenboerin Perrine, eigenaar van slakkengaard Helixine in Flavigny-sur-Ozerain. Hij leert dat de meeste slakken geïmporteerd worden uit het buitenland, zelfs die de Fransen eten. Dat maakt deze slakkengaard dus extra bijzonder. Naast dat de wijngaardslak heerlijk smaakt, hebben zij ook nog een andere bijzondere eigenschap. Na het bedrijven van de liefde veranderen zij namelijk van geslacht! Hugo eindigt zijn bezoek aan Perrine met gloednieuwe huisdieren.

Drie slakken in een slakkenverblijf.

Leven als een local

Hugo vindt het belangrijk dat eten mooi wordt gepresenteerd. Daarom duikt hij een brocantemarkt op voor wat leuk servies. Wat voor de één rommel is, is voor de ander een schat. Op zijn Nederlands probeert Hugo natuurlijk wel even af te dingen. Een brocantemarkt in Bourgogne is natuurlijk niet af zonder een wijntje. Een Crémant uit de achtertuin, want dat is hoe het hier eraan toe gaat. Hugo wordt uitgezwaard door de bewoners met een bijzondere dans.

Hugo wordt uitgezwaaid met een bijzondere dans.

Clos de la Pucelle

Bij Armand, de eigenaar van Château Armand Heitz worden heerlijke lokale wijnen gemaakt. Denk aan wijnen van de chardonnay-druif, die erg bekend is in Nederland. Naast het proeven van de wijn, leert Hugo ook hoe goede wijn wordt gemaakt. Hij bezoekt de beroemde Clos de la Pucelle waar hij kennis opdoet over hoe belangrijk een klein muurtje is voor het reguleren van de groei van de vrucht. Dit muurtje houdt de wind tegen en zorgt er dus voor dat de druif altijd groeit in de juiste temperaturen.

Een scooter die door de wijngaard rijdt.

Escargots

Armand vertelt Hugo dat het eten van escargots een onmisbaar onderdeel is van de Bourgondische cultuur. Hugo’s zenuwen zijn aanwezig, aangezien hij kookt in een chique château voor échte fijnproevers. In de keuken worden de lokale wijn van Château Armand Heitz en de escargots van Perrine tot een heerlijke maaltijd gemaakt. Het eten valt erg in de smaak bij Armand, want hij wil Hugo zijn escargotstoof op zijn eigen menu zetten. Hugo wordt opnieuw uitgezwaaid met dezelfde bijzondere dans als op de brocantemarkt. De wordt blijkbaar uitgevoerd wanneer iemand een goede indruk heeft achtergelaten. 

Een slakkenstoof gemaakt met lokale escargots.