In 2023 telde Nederland 2 restaurants met 3 MICHELIN Sterren, 20 met 2 MICHELIN Sterren en 103 met 1 MICHELIN Ster. 

Dé MICHELIN Sterren

De MICHELIN Ster is de hoogste onderscheiding die restaurants kunnen ontvangen. Deze restaurants bieden de beste culinaire ervaring.

1 MICHELIN Ster – De verfijnde keuken (102 in totaal)

Dit zijn alle nieuwe restaurants die dit jaar 1 MICHELIN Ster ontvangen:

  1. Restaurant Showw (Amsterdam)
  2. Zenith (Apeldoorn)
  3. Demain (Cadzand)
  4. Joann (Enschede)
  5. Sabero (Leende)
  6. Restaurant 1857 (Rosendaal)
  7. Odille (Sint-Oedenrode)
  8. Triptyque (Wateringen)
  9. Lutum (Wijk bij Duurstede)
  10. Restaurant Affect (Zwolle)

2 MICHELIN Sterren – De uitzonderlijke keuken (19 in totaal)

Dit jaar is er één restaurant dat 2 MICHELIN Sterren krijgt. Dit is namelijk Inter Scaldes (Kruiningen). Het restaurant stond de voorgaande jaren onder leiding van Claudia en Jannis Brevet, die toen 3 MICHELIN Sterren hadden. In 2023 hebben zij echter het restaurant gesloten en heeft Jeroen Achtien deze overgenomen. 

3 MICHELIN Sterren – De unieke keuken (1 in totaal)

Dit jaar zijn er geen nieuwe restaurants met 3 MICHELIN Sterren. De Librije (Zwolle) van Jonnie en Thérèsa Boer is momenteel het enige restaurant in Nederland dat deze titel hooghoudt.

Zie hier de volledige lijst met restaurants die een MICHELIN Ster bezitten

De Groene MICHELIN Ster

De Groene MICHELIN Ster wordt toegekend aan restaurants en chefs die zich inzetten voor hoge normen op het gebied van ethiek en milieu.

  1. Neder (Alkmaar)
  2. Restaurant Vannu (Bavel)
  3. Mearkas (Eastermar)
  4. Flores (Nijmegen)
  5. Kook Atelier op Oost (Oosterend)
  6. Fermin (Rotterdam)
  7. Heimat (Utrecht)
  8. Lutum (Wijk bij Duurstede)

Zie hier de volledige lijst met restaurants die een Groene MICHELIN Ster bezitten

Bijzondere awards

De MICHELIN Gids zet zich in voor de erkenning van mensen achter onvergetelijke culinaire ervaringen. Daarom zetten ze enkele talenten in de schijnwerpers met bijzondere awards.

  1. Sommelier Award: Lendl Mijnhijmer van Restaurant Showw (Amsterdam)
  2. Young Chef Award: Sofiane Bons van Joelia (Rotterdam)
  3. Service Award: Sonja Boreas van Sabero (Leende)