In de vijfde aflevering van Hugo maakt Kennis: Frankrijk ruilt 24Kitchen-chef Hugo Kennis de koeien van de Jura in voor de geiten van de Provence. Op de geitenboerderij van Thierry leert Hugo niet alleen de kunst van het maken van geitenkaas, maar ook hoe hij deze verkoopt op de boerenmarkt.
De onmisbare Franse passie van de Provence

Van de ene naar de andere ambacht. Hugo ontkomt niet aan de prachtige lokale producten die gemaakt worden met passie. Op de boerenmarkt in Saint-Martin-de-la-Brasque ontmoet hij de lokale bevolking, die net zo gedreven is als de makers van deze producten.
Gele goud
Na het harde werk dat Hugo heeft verricht in de vorige aflevering is hij bijna klaar met zijn vakantiebaantje bij François. Hugo heeft de koeien gemolken, naar binnen gehaald en de melk omgetoverd tot kaas. Als bedankje wordt Hugo’s naam op zijn zelfgemaakte kaas gezet. Het komt waarschijnlijk door het slaaptekort, maar Hugo moet een traantje wegvegen. Je denkt dat de kaas hem inmiddels de neus uitkomt, maar hij sluit de dag af met een aardappeltje, augurkje en natuurlijk Raclette.
Oui? Oui... Oui!
Hugo verlaat François met pijn in zijn hart. Maar nu mag hij aan de slag op de geitenboerderij van Thierry. Hugo haalde op de middelbare school een onvoldoende voor Frans, en Thierry kan geen woord Engels. Gelukkig kom je met het woordje ‘oui’ ver genoeg. Zodra de geiten gemolken zijn, wordt de melk overhandigd aan Sophie, de vrouw van Thierry. Zij verwerkt deze tot geitenkaas. Tussendoor krijgt Hugo de eer om één van de pasgeboren kaasmakertjes een naam te geven. Hij vernoemt het geitje naar zijn lieftallige collega Froukje.
Marché des producteurs
Hugo is in Saint-Martin-de-la-Brasque. Midden in de Provence loopt hij een dagje mee op de Marché des Producteurs, oftewel de boerenmarkt. Er is weinig tijd om voor te bereiden, want de eerste klanten staan al te popelen om de kaas van Thierry en Sophie te kopen. Gelukkig leert Hugo snel wat Franse verkoopleuzen die hij kan gebruiken. Als échte stagiair wordt hij meteen in het diepe gegooid. Hierdoor leert hij al gauw de fijne kneepjes van het vak en lijkt het alsof hij al jaren op de markt staat. De passie die Thierry en Sophie in hun producten stoppen, is duidelijk te zien. De producten verkopen razendsnel en de lokale bevolking spreekt enthousiast over ze.
Lokale lunch
Hugo heeft als stagiair beloofd een lekkere lunch op tafel te zetten. Voor de verse producten hoeft hij niet ver te zoeken. Van olijfolie, die vijf kilometer verderop is gemaakt tot een hele truffel van slechts 8 euro. Hugo’s geluk kan niet meer op. Hij begint te koken en al snel verzamelt zich een publiek. De liefde die in het maken van de lokale producten zit, is terug te vinden bij de dorpelingen. Eén voor één helpen ze Hugo met het bereiden van het eten. De lunch wordt daardoor iets uitgebreider dan verwacht. Gelukkig, want zo kan iedereen aanschuiven. Zoals Hugo zegt: “Franser dan dit wordt het niet”.
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam