De Jong: “Ik grap altijd dat ik geen Gordon Ramsay ben in de keuken. Althans niet qua koken, wel qua vloeken. Daarom hou ik het graag simpel. Natuurlijk zullen een hoop volgers van 24Kitchen liefhebbers van koken zijn, maar veel mensen hebben met hun volle agenda’s weinig tijd voor ingewikkelde recepten doordeweeks. Hierbij, een simpel, maar vet (en dus effectief) dagmenu voor meer energie.”

Ontbijt

“Een perfect vet en vullend ontbijt is er een met volle of Griekse yoghurt”, vertelt De Jong. “Voeg daar wat walnoten of pecannoten en vers fruit aan toe en je zit de hele ochtend vol. Voor de smaak en ‘crunch’ kun je nog wat (kant-en-klare) geraspte kokos toevoegen. Dit is echt supersnel klaar en een heerlijke start van de dag.”

Lunch

“Als je naar je werk gaat, kun je in de ochtend natuurlijk geen uren in de keuken staan. Daarom eten veel mensen 4-5 (tarwe)boterhammen tussen de middag. Vaak met broodmager beleg. Mijn advies is dus wat minder brood, maar voller beleggen.”

Wat je dan doet volgens de voedingscoach? “Neem bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen en beleg ze met echte roomboter, een halve avocado en eventueel een ei. Ik garandeer je dat je 4 uur vol zit.”

“In het weekend kun je misschien iets meer tijd nemen en zonder brood lunchen. Ik ben zelf fan van ei als vervanger. Maak bijvoorbeeld een ei-wrap: bak twee geklutste eieren met kruiden en geraspte kaas. Leg op een bord en vul ze met mayonaise, rucola, tomaat, paprika en tonijn.”

Avondeten

De Jong heeft ook tips voor het avondmaal. “Je kunt natuurlijk eindeloos variëren. Jullie als foodlovers zijn creatiever dan ik, maar hier toch wat tips.”

Een van de handige tips van de voedingscoach? “Het is sowieso goed om een half bord te vullen met groente. Dat kan ook lekkere rauwkost zijn met wat noten en olijfolie. Daar leg je bijvoorbeeld een lekkere vette vis, zoals zalm of makreel, bij. Vlees kan natuurlijk ook. Wit vlees of vegetarisch is altijd prima. Rood vlees adviseer ik maximaal tweemaal per week. Eet je toch aardappelen, giet er dan een lepel verse jus over."

Tussendoortjes?

In het dagmenu van De Jong zie je geen tussendoortjes. “Dat is heel bewust. Door vetter eten heb je minder honger en kun je langer zonder tussendoortjes. Mocht je toch niet zonder kunnen, dan kun je bijvoorbeeld een handje nootjes nemen. Neem geen snel verteerbare koolhydraten zoals wit brood, koekjes of zoete ontbijtgranen. Deze hebben allemaal een hoge glycemische index. Dat is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Doordat deze koolhydraten sneller worden opgenomen heb je binnen ‘no-time’ weer honger.”

maarten de jong

BIO
Ik ben Maarten de Jong (39). Oprichter en Chief Energy Officer bij EnergizeMe. Ik help mensen aan effectievere werkdagen, meer energie, meer focus, betere slaap en/ of wat gewichtsverlies. Hoe? Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten. Ik ben ademcoach, voedingsadviseur en expert in duursport. Maar ik ben geen ‘gezondheidsfreak’. Ik ben dol op Leffe Blond. En chocolade M&M’s zijn mijn favoriet bij de koffie. Ik heb ook écht weleens stress. Juist daarom probeer ik fit te blijven. Want met een fit lijf en een scherp brein is alles wat je doet veel leuker. Je werkdagen zijn effectiever, je kunt je beter concentreren en je hebt meer energie. Ook ná een lange werkdag en in het weekend. Met ademhalingsoefeningen, slim sporten en iets verstandiger eten win je bakken energie. Ik help je daarbij. En als je slim een 10K, een halve of een hele marathon wilt lopen, doen we dat er gewoon bij. Niks zweverigs, harde feiten, harde getallen en harde resultaten.

Volg jij mij al op Instagram (@energizeme.nl), Facebook en/of LinkedIn?