Hoeveel palmolie eten we?
Babyvoeding, cruesli, pindakaas, koekjes, ijs, kant- en klaarmaaltijden: bijna overal zit tegenwoordig palmolie in, die ook als palmvet of plantaardige olie (palm) op een etiket staat. Ondertussen is in zo'n 60 procent van alle levensmiddelen palmolie verwerkt.
Wat doet palmolie met je lijf?
,,Vergeleken met de meeste andere oliesoorten bevat palmolie meer verzadigd vet. Dat is slecht voor je lichaam. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziektenāā, zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.
,,Hoe harder een vet is, hoe meer verzadigde vetten het bevat en hoe ongezonder het is. Palmolie is bij kamertemperatuur harder dan olijf- en zonnebloemolie, dus zijn die oliesoorten gezonder dan palmolie.āā
Heeft palmolie geen enkel gezond effect? Nee, zegt Katan. ,,Er zit wat vitamine E in, maar daar hebben we in Nederland helemaal geen tekort aan. Palmolie heb je echt niet nodig, tenzij je anders sterft van de honger.āā
Moet je palmolie mijden?
Het is gezonder om deze olie niet te eten. Schutte: ,,Als je de Schijf van Vijf aanhoudt, en dus vooral kiest voor volkoren brood, zilvervliesrijst, groenten en fruit, zuivel en vloeibare vetten zoals olijfolie, gaat dat vanzelf. Behalve in margarine zit palmolie niet in producten van de schijf.āā
Hoewel het goed is om zuinig aan te doen met palmolie, is het ook weer geen vergif, nuanceert Katan. ,,Als je een grammetje per dag binnenkrijgt, is dat geen probleem. Het is prima om je boterhammen met margarine te besmeren. As je vijf boterhammen eet, krijg je gezonde vetten en vitamine D binnen en ook zoān halve gram palmolie. Daar krijg je niks van.āā