Salmonellabacterie

Te beginnen bij de basis - mocht je het niet weten: wat is salmonella? Salmonella is een bacterie die kan voorkomen in rauw vlees, groente en fruit. Máár ook in droge producten als chocolade en kruiden. Gelukkig, wordt niet iedereen die besmet is met salmonella daadwerkelijk ziek. Kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een lage weerstand lopen daarentegen wel risico. Mensen die ziek worden kunnen last krijgen van buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Door deze klachten loopt een besmet persoon het risico op een vochttekort. Neem contact op met de huisarts als je denkt dat je besmet bent met salmonella.

Chocolade-ei

Vorige week werd bekend gemaakt dat meerdere mensen de salmonella-bacterie hebben opgelopen na het eten van een chocolade-ei van Kinder. Deze chocolade-eieren zijn afkomstig uit de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. In totaal gaat het om zo'n 70 (!) mogelijke besmettingen. Dit gaat voornamelijk om kinderen onder de vijf jaar, waaronder twee afkomstig uit Nederland.

Uit voorzorg wordt de Belgische fabriek in Aarlen (tijdelijk) gesloten én moeten alle Kinder-chocoladeproducten van Ferrero uit de supermarkt worden gehaald. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt een veiligheidswaarschuwing af en hoopt met deze maatregelen verdere verspreiding te voorkomen. 

Bekijk hieronder om welke Kinder-chocoladeproducten het gaat.

Kruidenmix

Ook is er salmonella aangetroffen in een aantal kruidenmixen van Verstegen. Verstegen Spices & Sauces BV waarschuwt voor alle producten waarin citroengras is verwerkt. 'In een partij citroengras is Salmonella aangetroffen. Eet het product niet', luidt het advies van het populaire kruidenmerk. Uit voorzorg heeft Verstegen besloten een aantal producten met het ingrediënt citroengras terug te roepen en dus uit de supermarkten te halen. 

Let op: het gaat om de volgende kruidenmixen

Gourmetschotel 

Als laatst worden ook de gourmetschotel en het kant-en-klare gourmetpakket van de Albert Heijn teruggeroepen. Het vlees uit de schotels zijn gekruid met de besmette kruiden van Verstegen. Hierdoor zijn de schotels dus ook besmet met de bacterie. Kopers van de producten worden dringend verzocht de producten niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Bij het inleveren van de schotel krijg je het volledige aankoopbedrag terug.