Allereerst, is het belangrijk om te weten welke bonen je kiest, naast gemalen bonen en verse bonen, zijn er namelijk veel verschillende soorten. De bekendste bonen zijn de Arabica en de Robusta en tussen de bonen zit een verschil. De Arabica bonen hebben een zachte en aromatische smaak en een lager cafeïnegehalte in vergelijking met de Robusta bonen. Die zijn iets pittiger en bitterder van smaak en hebben dus een hoger cafeïnegehalte dan de Arabica bonen. Je kunt deze bonen gemalen kopen, maar uiteraard smaakt je koffie verser als je je bonen zelf maalt. Voor de beste smaak maal je de bonen zo kort mogelijk voor het zetten van de koffie.

Lees ook: Dit zijn de verschillende soorten koffie

Ook water is belangrijk

Niet alleen de bonen zijn van belang, ook de hardheid van het water dat je gebruikt is belangrijk. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het is. Bij het zetten van koffie kun je het beste gebruik maken van zacht water. Dit is ook beter voor je koffiezetapparaat, aangezien hard water veel kalk bevat en dat schadelijk is voor je machine. Op de website waterhardheid.nl kun je de hardheid van het water in jouw gemeente vinden. Als het water te hard is, kun je flessen water uit de supermarkt gebruiken, maar dan gaat het wel duurder worden.

Algemene tips:

  • Een geopende verpakking koffiebonen kun je het beste 2 weken bewaren. Doordat zuurstof bij de bonen komt verliezen ze snel smaak.
  • Zorg dat je kopjes warm zijn. Hierdoor blijft je koffie langer warm en dus langer lekker.
  • Maak je koffiemachine altijd goed schoon. Resten kunnen namelijk de smaak van je koffie aantasten.
  • Let tenslotte ook goed op de maling van de bonen. Fijngemalen koffie is vaak bitterder van smaak, terwijl grof gemalen bonen iets minder sterk zijn.
Miniatuurvoorbeeld