Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Uit de vergelijking blijkt dat de sauzen vaak 7,5 gram suiker per 100 gram bevatten. Een van de geteste sauzen, die van Heinz met de naam Spagheroni, bevat zelfs 10 gram. Een klassieke pasta bolognese uit eigen keuken bevat geen toegevoegde suiker. Toch voegen koks vaak suiker toe om de smaak van de saus in balans te brengen vanwege de licht zure smaak van de tomaten. Dan gaat het echter wel om een kleine hoeveelheid.

Ook op het gebied van zout scoren de sauzen matig. Een kwart van de producenten stopt te veel zout in de pastasaus. De saus van Plus en die van Markant bevatten 1,27 gram zout per 100 gram, terwijl het maximum dat de fabrikanten zichzelf hebben opgelegd 1,25 gram per 100 gram is. De maximale dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram. 

Niet geschikt

Slechts één bolognesesaus scoort wel goed op alle geteste eigenschappen. Dat is de versie van Ekoplaza: die bevat 0,53 gram zout per 100 gram en 2,27 gram suiker. Toch is zelfs deze saus niet gezond te noemen, volgens de maatstaf van het Voedingscentrum. Dat komt door ook de hoeveelheid verzadigd vet die de sauzen kenmerkt. De sauzen zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding op op basis van de richtlijnen van het Voedingscentrum, meldt Questionmark. Wie ze als extraatje neemt, kan dat beter niet meer dan drie keer per week doen. 

Questionmark betreurt het dat het dierenwelzijn zo weinig aandacht krijgt van de producenten. Alleen Ekoplaza zet zich hiervoor in, aldus woordvoerder Jurre Zwinkels. "Waar er op het gebied van vleeswaren en verpakt vlees de afgelopen jaren veel veranderd is, lijkt dit bij samengestelde producten nog niet het geval te zijn. Daar valt dus nog veel te verbeteren.''