Op 4 augustus 2020 ontstond er een enorme explosie in de hoofdstad van Libanon, Beirut. Dit is de op drie na grootste explosie ter wereld en zo'n beetje elk restaurant, kantoor, winkel en huis werd geraakt. Om een beeld te geven: als deze explosie in een welbekende stad als New York zou zijn, dan zou het dubbele (!) van Manhattan momenteel een ruïne zijn. Voor een land als Libanon met vele tegenslagen betekent dit een jarenlang hersteltraject.

tahini cookie

Beirut was bruisend

Beirut heeft dringend hulp nodig, vindt onder meer Carmen Atiyah de Baets. Ze besloot samen met een tal van horeca-eigenaren een bake sale te starten die plaatsvindt op 30 augustus in Amsterdam. 

Carmen: "Het idee kwam van m'n zusje Natasha. Onze familie woont in Libanon en haar vriendje is Libanees. Natasha woonde het afgelopen jaar in Libanon, maar moest helaas terug naar Nederland vanwege de huidige crisis. Voor de crisis, was Beirut een bruisende plek waar je als jong energiek persoon veel vooruitzicht had om toffe dingen te doen. Mijn man en ik zijn er vorige zomer getrouwd en nodigden veel Nederlandse vrienden uit. Beirut was een plek waar je naartoe zou gaan op vakantie door de cultuur, musea, goede restaurants en bars. Alles is verwoest. Het is tragisch."

cheesecake

Libanon was in wederopbouw na de verschrikkelijke burgeroorlog. Het is nu twintig jaar later en voor de explosie was er enorm veel te doen in Beirut. Inclusief enorm goed eten! Veel chefs kwamen langs voor inspiratie en er zijn talloze foodshows opgenomen. Die mooie eetplekken bestaan nu niet meer.

Carmen: "Mijn zusje en haar vriend waren er ook tijdens de explosie. Dat was heel traumatisch voor hun. Ze hebben veel kunnen helpen met het opruimen, doneren en andere initiatieven. Toen ze terug in Nederland waren, had Nederland via giro 555 maar liefst 13 miljoen euro opgehaald. Fantastisch! Nederland heeft zich enorm goed ingezet, maar het geld is niet genoeg en er moet aandacht blijven voor Beirut. Dus mijn zusje besloot een bake sale op te zetten. Ze had geen groot netwerk, maar daar hielp ik bij. Samen met mijn man Joris, Maxime van Namen van Breaking Bread en mn zusje zetten we dit op. Maxime bedacht de uitingen en het idee kwam vanuit Maximes concept. Breaking Bread is een initiatief dat mensen bij elkaar brengt middels foodgerelateerde projecten. Iedereen houdt immers van food, dus het is een goede manier om met elkaar te connecten en van elkaar te leren over de wereld."

Horeca schiet te hulp!

Carmen en haar man Joris hebben in hun evenementenlocatie op de Keizersgracht plek gemaakt om de bake sale te hosten. Carmen: "Mijn man Joris is zelf kok en heeft veel contacten in de horeca. We hebben ze gevraagd om mee te doen. Het was moeilijk om zoiets te vragen, vooral gratis. Ik schraapte de moed bij elkaar om aan restaurants, die het zelf ook moeilijk hebben de afgelopen tijd, te vragen om te doneren. Maar gelukkig sprak het iedereen aan, omdat de opbrengst naar soortgelijke plekken in Beirut gaat. Er zijn daar ook gewoon wijnbars en zuurdesembakkers, net als in ons land. En de Nederlandse horeca doet met liefde mee! Iedereen wijdt zijn tijd eraan en daar zijn we heel erg dankbaar voor."

Wil jij helpen?

De bake sale is op 30 augustus in Amsterdam. Wat je kunt bestellen? Bijvoorbeeld een carob molasses cake van Merijn Tol, sticky toffee cake van Buffet van Odette en een cheesecake van sterrenrestaurant BAK. En meer! Je kunt jouw baksels vooraf bestellen en op 30 augustus ophalen op Keizersgracht 602. Alle inkomsten worden gebruikt om horeca in Beirut te steunen bij de wederopbouw.

Mocht jij niet in Amsterdam wonen of niet aanwezig kunnen zijn, maar wel in de mogelijkheid zijn om een steentje te kunnen bijdragen: een gift is zeer welkom! Groot of klein, alle beetjes helpen. Stuur in dat geval een email naar beirutbakesale@gmail.com voor een donatie-link. Bedankt voor je bijdrage!