Graskaas

Hoewel de naam anders doet vermoeden is het geen veganistische groene kaas op basis van gras. Het is ook geen kaas met gras erin. Wat dan wel? Deze kaas heet zo omdat het is gemaakt van melk dat door koeien wordt geproduceerd die gras eten. De weidemelk die wordt geproduceerd door deze grazende koeien is zachter en romiger dan de melk van koeien die hooi en brix te eten krijgen. Niet alleen de smaak zou lekkerder zijn, ook zou de melk van weidekoeien gezonder zijn omdat de voedingswaarde hoger is. Graskaas bevat meer onverzadigde vetten en de hoeveelheid geconjugeerde linolzuur (CLA) is hoger. Dit verklaart de hoge vraag naar dit product.

Koeien de 'weide' wereld in

Een bekend (en vooral erg vrolijk) fenomeen is wanneer koeien, na een hele winter op stal staan, de weide weer in mogen. Deze 'koeiendans' resulteert in gezellige video's en blije koeien. De melk die hierna geproduceerd wordt krijgt de benaming 'weidemelk'. Aangezien kaas minimaal 28 dagen nodig heeft om te rijpen zullen de eerste graskazen één maand na de koeiendans in de winkels liggen. Dit is meestal rond eind mei. Deze jonge kaas is mild en romig van smaak en verkrijgbaar totdat de koeien weer op stal gaan.