Dat je levensstijl en gezondheid met elkaar zijn verbonden is al duizenden jaren bekend. Hippocrates zei duizenden jaren geleden al: ”Vraag voordat je iemand geneest of hij hetgene op zou willen geven wat hem ziek maakt.” Deze uitspraak wordt ondersteund door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het blijk dat ongezond gedrag verantwoordelijk voor bijna 20% van de ziektelast.

Desiré van der Kruk, diëtist bij Gezondeten.nl en eigenaar van jouwfoodplan.nl, legt uit welke gezondheidsvoordelen jij kan behalen door te beginnen met een gezonde levensstijl.

Het effect van een gezonde levensstijl op je levensverwachting

Een dertig jaar durend onderzoek van Harvard bracht de impact van vijf gezondheidsfactoren op de levensverwachting in kaart. Er werd gekeken naar 1. gezond eten, 2. minimaal dertig minuten per dag bewegen, 3. een gezond gewicht behouden, 4. niet roken en 5. alcohol beperken.

De deelnemers die aan bovenstaande factoren voldeden leefden beduidend langer. Vrouwen leefden 14 jaar langer en mannen 12 jaar langer.

Het onderzoek toont ook aan dat het al effectief is om met één of twee van de gezondheidsfactoren aan de slag te gaan. Daarbij maakt het niet uit op welk vlak je je gezondheid verbetert. Als je bijvoorbeeld al minimaal 30 minuten per dag zal gaan bewegen, wordt de levensverwachting verlengd met twee jaar bij zowel mannen als vrouwen.

Als je je levensstijl verbetert, word je niet alleen ouder, maar leef je ook langer in goede gezondheid. Dat wil zeggen dat je een kleinere kans hebt op chronische ziekten, zoals hart-en-vaatziekten en diabetes.

Afvallen en gezond eten

Afvallen en gezond eten behoren tot de populairste voornemens. Maar wist je dat tweederde van de mensen binnen een maand stopt met hun voornemens? Een valkuil is het hebben van te grote verwachtingen. In één maand enorm veel willen afvallen of álle koolhydraten uit je voeding schrappen, zijn voorbeelden van te grote doelen. In één keer streng gaan diëten is daarom niet zo’n verstandig idee.

Is je goede voornemen toch om wat kilo’s te verliezen? Dan heb ik goed nieuws voor je. Daarvoor hoef je niet je hele leven om te gooien. Mijn advies: begin met kleine stapjes en maak ze concreet. Denk aan doordeweeks geen snoep eten, maar fruit als tussendoortje. Of twee keer per week peulvruchten op het menu zetten, in plaats van een slavink. Met kleine concrete stappen weet je precies waar je aan toe bent, en is de kans groter dat je goede voornemens goed uitpakken.

Gezondeten.nl

Gezondeten.nl, een platform door wetenschappers en diëtisten, zou je kunnen helpen om handvatten te vinden om je goede voornemens te laten slagen. Je vindt er wetenschappelijke artikelen geschreven in begrijpelijke taal. Ook vind je er handige tools zoals de ‘BMI berekenen tool’, waarmee je eenvoudig kunt berekenen of jouw gewicht gezond is. Wil je graag testen hoe gezond je eet? Dat kan met de ‘Hoe gezond eet jij?’, een interactieve quiz gebaseerd op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.