Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Van de vleesvariant verkoopt het Zweedse warenhuis er rond de miljard per jaar. Nu komt Ikea met een plantaardige versie van de iconische bal. Het is een duurzaam alternatief, belooft het bedrijf, maar de vraag is natuurlijk: is-ie net zo lekker? Dat kunnen de fans vanaf dit weekend zelf beoordelen wanneer ze de Huvudroll, zoals het balletje gaat heten, kunnen proeven.

Ikea stelt dat het balletje juist bedoeld is voor vleeseters en dat de balletjes eruit zien en smaken als de klassieke bal. Alleen dan met een ecologische voetafdruk die maar 4 procent zou zijn van de gewone gehaktbal. De verkoopprijs wordt lager dan die van het balletje van gehakt en de hoofdbestanddelen van de nieuwe bal zijn erwteneiwit, haver, aardappel, ui en appel.

Bevroren

De nieuwe bal past in het plan van Ikea Nederland om eind van dit jaar een kwart van het aanbod in de food-afdeling plantaardig te hebben. De ballen zijn ook in bevroren staat  te vinden op de vriesafdeling, zodat je ze mee naar huis kunt nemen. 

Het is niet het eerste plantaardige product dat Ikea ontwikkelde om de eigen klimaatdoelen te halen. Vorig jaar introduceerde het Zweedse concern nog een plantaardig softijsje en inmiddels, stelt Ikea, kiest al tien procent van de klanten voor een veggie dog in plaats van een hotdog. Wie de klassieke ballen zelf wil maken, kan overigens hier het recept vinden.