Tatiana van Kiem Foei vertelt deze aflevering alles over moksi meti. Een typisch Chinees-Surinaams gerecht die bestaat uit een mix van 4 soorten vlees. Om het gerecht helemaal af te maken laat Tante Peggy het geheim zien voor het beste Surinaamse tafelzuur.

Moksi Meti

Als je aan de Chinees-Surinaamse keuken denkt, dan denk je aan moksi meti. Maar wat is het precies? Moksi Meti betekend letterlijk ‘gemengd vlees’, in deze variant bestaat het uit geroosterde kip, cha sieuw (geroosterd rood varkensvlees), fa chong (kippenworst) en geroosterde spek.

Moksi meti is ontstaan in Suriname. De Chinese immigranten kwamen daar koken en de Surinamers
wilde daar alles van proeven. Uit een soort drang om alles te proeven kregen zij een mix van vier soorten vlees. Vandaar ook de naam moksi meti.

Tafelzuur

Wat hoort er bij een lekkere moksi meti volgens Job en Perry? “Hartstikke lekker met tafelzuur. Alleen niet uit een potje, maar zelfgemaakte!” Tante Peggy laat zien hoe je een hele snelle variant maakt met onder andere pimentkorrels, kruidnagel en rode ui. Als tip geeft Tante Peggy dat je nooit met je vingers of een vieze vork aan je tafelzuur moet zitten, omdat het zuurgoed héél gevoelig is voor schimmels en bacteriën. Maar ook je luchtwegen kunnen nogal geprikkeld worden, ondervond Job. Hoe dat precies komt zie je in deze aflevering van SURI FOOD!