Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Volgens onderzoekers van de Duitse Maarten Luther-Universiteit (MLU) en het Max Rubner-Institut werkt chocolade uitstekend tegen de winterblues. Ze hebben ontdekt dat cacaobonen, cacaoboter, cacaopoeder en pure chocolade een bron van vitamine D2 zijn, iets waar we tijdens de wintermaanden allemaal behoefte aan hebben. 

Dat zegt ook voedingsdeskundige Gabriele Stangl van het MLU. "Veel mensen komen naar moeilijk aan genoeg vitamine D. Dat probleem wordt tijdens de winter alleen maar groter." Door het gebrek aan zonlicht loop je immers snel een vitamine D-tekort op, dat behalve voor chagrijnige gezichten ook voor een wankelend immuunsysteem zorgt.

Lees ook: Zo maak je de lekkerste chocolade-fudgetaart >

Volgens Stangl krijgen mensen zowat 90 procent van hun vitamine D van de zon. Met de juiste voedingsmiddelen kan je de voorraad vitamine D wel aanvullen. En één van die voedingsmiddelen is dus pure chocolade. Melkchocolade en witte chocolade bevatten veel minder vitamine D. 

Af en toe een reepje

Stangl waarschuwt nog dat het géén goed idee is om onbeperkt van de lekkernij te eten, maar af en toe een reepje kan dus geen kwaad. Andere voedingsmiddelen die een handje kunnen helpen: vis zoals tonijn of sardientjes, yoghurt, melk, kaas, eieren en sinaasappelsap.