Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

De consumptie van veel energiedrank wordt, behalve met obesitas en tandbederf, in verband gebracht met hyperactiviteit, slaapproblemen, hoofdpijn en maagproblemen, verklaarde de Britse premier Theresa May in een toelichting. "Het is belangrijk dat we al het mogelijke doen om kinderen de best mogelijke start van hun leven te bezorgen'', zei May. Ze kondigde vanochtend een publieke consultatie aan over haar plannen om de verkoop van energiedrankjes aan kinderen en jongvolwassenen aan banden te leggen via nieuwe wetgeving.

Britse jongeren drinken 50 procent meer energiedrankjes dan hun leeftijdgenoten op het Europese vasteland, volgens de Britse regering. Vanaf welke leeftijd de verkoop verboden wordt, is onderwerp van de consultatie.

Aldi en Lidl

Een aantal supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk verkoopt al geen energiedrankjes meer aan kinderen onder de 16. 
In Nederland kondigden Aldi en Lidl onlangs aan om de verkoop aan kinderen onder de 14 jaar te staken.

Kinderartsen pleiten al jaren voor een verbod op de verkoop van de drankjes aan kinderen. Het drinken ervan kan leiden tot angststoornissen, gejaagdheid, hartritmestoornissen, slaapproblemen en orgaanschade. Er zijn zelfs enkele gevallen bekend van kinderen die zijn overleden aan de een overdosis energiedrank.

Op veel middelbare scholen zijn blikjes van merken als Red Bull, Golden Power, Bullit en Mega Force verboden omdat docenten geen stuiterende kinderen willen in de klas. 

Veeldrinkers

Vanwege de cafeïne adviseert het Voedingscentrum kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, niet meer dan één blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 zouden helemaal geen energiedrank moeten nemen.
 
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, constateerde onlangs dat de gezondheid van zo'n 19.000 Nederlandse kinderen tussen de 13 en 18 jaar gevaar loopt omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Die pubers maken extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel. De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. 

De Britse kok Jamie Oliver maakte zich al eerder hard voor een verbod op energiedrankjes voor kinderen. Hij strijdt al jaren voor een gezonde leefstijl van kinderen en voerde tien jaar geleden een campagne voor gezondere schoolmaaltijden. 

Toch opzoek naar wat meer energie? Dat kan ook met deze tips