We verwelkomen blended meat. Of op z'n Nederlands: gemengd vlees. Aan dit vlees wordt minimaal 25% plantaardige ingrediënten toegevoegd (dit zijn meestal paddenstoelen) om zodat de consument minder vlees consumeert. Op deze manier eet je toch je geliefde burger, maar is het wel een stukje duurzamer.

Smaak

Volgens de makers smaakt de burger zelfs lekkerder dan een 'gewone hamburger'. ,,De paddenstoelen versmelten met het vlees, maken het sappiger en geven een extra umamismaak af.'' In de burger hieronder zijn bijvoorbeeld champignons verstopt.

Voordelen van paddenstoelen

Behalve het voordeel dat we minder vlees consumeren door het te mengen met paddenstoelen, heeft dit ingrediënt veel gezondheidsvoordelen ten opzichte van vlees. Paddenstoelen bevatten minder calorieën en vet, zitten vol vitamines en zijn een bron van vezels. Een ander leuk feitje is dat de paddenstoelen in het gehakt de burgersaus beter kunnen opnemen. 

Proberen?

Momenteel is blended meat te koop in Nederlandse supermarkten als hamburger en worst. Of je maakt het lekker zelf. Meng in dat geval 350 gram gehakt naar keuze met 100 gram fijngesneden oesterzwam (of een ander soort paddenstoel). Vorm de burger zoals je bent gewend met eventuele toevoeging van paneermeel, ei en je favoriete kruiden.