24Kitchen maakt gebruik van cookies
Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies bij bezoek aan de websites van 24Kitchen. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
advertisement

Trucjes met bakpapier

De naam zegt genoeg: bakpapier. Maar je kunt er veel meer mee dan alleen bakken. Onze trucjes vind je hieronder. Heb je zelf een gouden tip? Laat het ons weten via 24Kitchen Facebook, Instagram of Twitter.

Deeg uitrollen zonder plakken
Herkenbaar voor velen: plakkerig deeg dat ‘breekt’, een vieze deegroller en een wit aanrecht van de bloem. Met bakpapier los je dit eenvoudig op. Leg een vel bakpapier op je aanrecht of werkblad, leg daar je deeg of ander uit te rollen product (fondant, marsepein) op en daar weer een vel bakpapier op. Rollen maar!

Bewaartip: deeg over (ongebakken, gerezen of blindgebakken?) Verpak het ongebakken of gerezen deeg in vershoudfolie en bewaar het enkele maanden in de vriezer. Voor gerezen deeg geldt dat het bij een temperatuur warmer dan 7 °C weer opnieuw gaat rijzen. Blindgebakken bodems kun je in hun vorm ook afdekken met vershoudfolie en dan in de koelkast (maximaal 5 dagen) of vriezer (enkele maanden) bewaren. Daarna op kamertemperatuur laten komen, vullen en afbakken!


Cornetje
Met gesmolten chocolade of glazuur kun je taarten, koekjes of cupcakes heel mooi versieren. Dunne, zoete lijnen (voor bijvoorbeeld deze snorrenkoekjes) in een patroon of zelfs in de vorm van letters, maar met een spuitzak lukt dit niet. Maak met bakpapier een mini-spuitzak, snijd een lange driehoek uit bakpapier, rol een hoek naar het midden en rol zo door tot het bakpapier ‘op’ is, Vouw de bovenste rand van het bakpapier naar binnen en klaar is je cornetje om te vullen. Een beschrijving van een cornetje vind je in deze video’s.

Bewaartip: gesmolten chocolade hoef je zeker niet weg te gooien. Maak er nog een chocoladereep van of giet de gesmolten chocolade in een bakje gemaakt om te verhitten. De chocolade hard vanzelf uit en later kun je de chocolade met bakje en al weer au bain-marie verwarmen. Chocolade tempereren? Dat proces kun je gewoon weer opnieuw doen, bekijk hier de video hoe je chocolade tempereert.

Geen krullend bakpapier meer
Aardappels, rozemarijn, knoflook, zalm, courgette, aubergine… Met een beetje olie kun je vrijwel alles als ‘traybake’ bakken op een bakplaat. Een vel bakpapier zorgt ervoor dat de ingrediënten niet aan de bakplaat vastplakken. Vind je het ook zo vervelend als bakpapier omkrult, niet goed blijft liggen of de olie alsnog van de bakplaat in je oven druipt? Estée heeft daar een handig trucje voor: verfrommel een vel bakpapier voor je het op de bakplaat legt. Het helpt tegen het omkrullen van bakpapier en door de kleine vouwtjes druipt de olie niet van het papier af.

Bekijk alle traybake-recepten

Cadeauverpakking
Homemade baksels cadeau doen (voor een ander of gewoon voor jezelf)? Verpak koekjes, energierepen of ander lekkers in bakpapier en doe er eventueel een lintje omheen. Je kunt energierepen of koekjes op deze manier ook invriezen per stuk. Zo kun je gemakkelijk een energiereep meenemen als tussendoortje op je werk, op school of onderweg.

Bewaartip: door je ‘cadeautjes’ volledig in te pakken met bakpapier, kun je ze invriezen tot wel 3 maanden.

Houd je taartschaal schoon
Mooi versierde taarten verdienen een mooie taartschaal. Zonde als de taartschaal al voor het serveren van de taart vies wordt. Een slim trucje van Estée: knip een vel bakpapier in stukken en leg de stukken schuin over elkaar op een taartschaal. Zet de taart op de stukken bakpapier en versier op jouw manier. Na het versieren kun je de stukken bakpapier voorzichtig onder de taart uittrekken.

Homemade cupcake- en muffinvormpjes
Heeft dit nog uitleg nodig? Knip bakpapier in stukken die in een cupcakevorm passen en laat ze losjes uitsteken, vul met het beslag en bak cupcakes of muffins. Je kunt er nog een lintje en bijpassend kaartje aan hangen met beschrijving of ze direct opeten.

Bakpapier als deksel
Ook bij koken biedt bakpapier een uitkomst. Sommige pannen in je keukenkastje hebben vast geen deksel, maar door een rondje uit een vel bakpapier te knippen (groot genoeg om de inhoud van de pan te bedekken) heb je altijd een deksel in huis. Je kunt het bakpapier zo op de inhoud leggen of volledig om de rand van de pan vouwen. Dit trucje kun je uithalen bij het maken van soepen, sauzen, ratatouille of bij het koken van aardappels.

Of doe de naam eer aan
Leg bakpapier op een bakplaat, zodat koekjes, pizza’s en broden niet aan de plaat blijven plakken. Heb je een ovenschotel, bak je brownies of taarten in bakvormen? Smeer de vorm in met boter of olie en leg hier een stuk bakpapier over (zo blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten), zorg ervoor dat je een stuk bakpapier laat uitsteken aan beide kanten van de bakvorm. Zo kan je het baksel gemakkelijk in zijn geheel eruit tillen.

Ook voor het blind bakken van taartbodems is het vetvrije bakpapier handig, leg een vel bakpapier op de taartbodem en vul de vorm met blindbakbonen. Hierna kan je gemakkelijk het vel optillen de bonen in een kom gieten om af te laten koelen.

Dit artikel is in samenwerking tussen 24Kitchen en Dumil gemaakt.Trucjes met bakpapier