’s Middags voorbereiden
Hangop
Schenk de yoghurt in een gaasdoek of schone theedoek. Vouw de doek dicht en bind vast met een touwtje. Hang aan een rek in de koelkast en zet er een schaal onder om het vocht op te vangen. Als de koelkast geen rek heeft, leg de doek met yoghurt in een bolzeef met een schaal eronder en zet er een gewicht op. Laat de yoghurt minstens 5 uur uitlekken. Schraap de hangop van de doek over in een schaal, rasp er de schil van sinaasappel bij en spatel door elkaar. Bewaar in de koelkast.
Bosbessensaus
Breng de bosbessen met honing en sinaasappelsap aan de kook, druk de bessen stuk met een spatel en laat circa 5 minuten op laag vuur zachtjes koken. Voeg daarna de likeur toe.
Notentaartje
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de hazelnoten, walnoten en pecannoten samen in een droge koekenpan tot ze geuren en licht kleuren. Hak ze fijn. Klop met een handmixer de amandelspijs met suiker, olijfolie en zeezout door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en klop het beslag in 2-3 minuten luchtig. Spatel de bloem erdoor en meng tot een glad beslag. Schep de noten erbij en roer alles kort door elkaar.
’s Avonds afmaken
Notentaartjes afbakken
Vul met olijfolie ingevette bakvormpjes met het notenbeslag en bak de taartjes kort voor het serveren in 20 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid door de punt van een mes in het taartje te steken, deze moet er schoon uitkomen.
Presentatie gerecht
Snijd een puntje uit het taartje. Presenteer het taartje warm met een streep hangop en lepel daar de bosbessensaus in.
Wijntip
Droge mousserende rosé
Je hoeft lang niet altijd zoet met zoet te combineren. Juist een wat droge mousserende wijn kan heerlijk zijn bij een zoet nagerecht. Het mag natuurlijk een Champagne zijn, maar een cremant of cava is ook niet te versmaden. Of kies een keer voor een mousserende rosé die er ook in prosecco variant is.
Het voordeel van een rosé is dat er flink wat bosbessen en cassis, of in ieder geval rood en zwart fruit in zit. Dit zorgt voor een extra fruitige smaakdimensie.
De bellen in de wijn maken het filmende (vettige) van een zoet gerecht heerlijk luchtig en krokant. Bewust of niet, dit is precies de reden waarom veel mensen oliebollen met bellenwijn ook zo lekker vinden!
door Corria Houthuizen
0 reacties