Verwarm de oven voor op 60 ºC.
Mondeer de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder en bewaar de zaadlijsten. Dep de tomaten droog met keukenpapier. Pluk en snijd de bladpeterselie fijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het bakpapier met een scheutje zonnebloemolie. Strooi hier de helft van de peterselie overheen en een beetje zout en versgemalen peper. Leg daar de tomaten met de bolle kant naar boven op. Bestrijk de tomaten met een klein beetje olie, strooi er de laatste peterselie overheen en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Droog de tomaten circa 3 uur in de oven.
Gehakttajine
Halveer de gedroogde tomaten.Rol per persoon circa 3 balletjes van het
gehakt en druk vervolgens plat. Leg er een beetje roomkaas, gedroogde tomaat en
een hazelnoot op en rol weer tot een bal (met de vulling in het midden).
Verhit een scheutje olijfolie in een tajine en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten om en om goudbruin. Haal de balletjes uit de tajine en leg ze op een bord. Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook. Fruit de ui en de knoflook in de tajine en voeg de specerijen toe. Hak de kruiden fijn. Voeg de helft van de kruiden en de tomatenblokjes met de bewaarde zaadlijsten toe aan de uien en breng aan de kook. Laat circa 5 minuten koken met de deksel op de tajine. Voeg als de saus wat dikker is de gehaktballen weer toe. Hak de hazelnoten. Voeg de resterende gedroogde tomaten, kruiden en gehakte hazelnoten toe en laat circa 2 minuten koken. (de gehaktballen moeten gaar zijn, maar de kaas mag er niet uitlopen).
Serveren
Serveer de tajine met bijvoorbeeld brood, couscous of bulgur.
0 reacties