De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Pannenkoeken

Pannenkoeken maak je natuurlijk zelf. Daarna kan je los met je favoriete zoete of hartige topping. Bibi deelt haar ouderwetse pannenkoekenrecept.

15 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Pannenkoeken

Een recept van

Bibi Loomans

Bibi horizontaal

"Ga zelf pannenkoekenmix maken! Mijn tip: bak pannenkoeken in olie wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt. Olie wordt namelijk veel heter dan boter én het kan niet verbranden. Meer ervaring? Maak ze dan met boter. Zo wordt je pannenkoek het allerlekkerst."

Bereidingswijze

Basisrecept pannenkoeken

  1. Schep de bloem in een kom en maak een kuiltje in de bloem.

  2. Schenk een beetje melk in het kuiltje en voeg de eieren toe en roer dit met een garde tot een glad mengsel en voeg vervolgens de rest van de melk toe.

  3. Breng op smaak met een snufje zout.

  4. Verhit een pan op het vuur.

  5. Voeg hier een flinke juslepel beslag aan toe en beweeg de pan zodat de hele bodem bedekt is.

  6. Maak na circa 2 minuten de kantjes los en draai de pannenkoek om. Bak kort aan en serveer de pannenkoek.

Hoe voorkom je dat je eerste pannenkoek mislukt?

Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je de pan goed voorverwarmen. Check dit door een paar druppels water in de pan te gooien. Danst het water? Dan ben je klaar om te bakken. Zet wel meteen het vuur lager als je het beslag erin giet.

Pannenkoeken

Zoet beleg op een pannenkoek

Een ouderwetse pannenkoek beleg je met stroop, suiker, kaas of spek. Meer inspiratie voor zoet beleg? Probeer jam, poedersuiker, vers fruit (aardbeien, blauwe bessen of frambozen), banaan, gebakken appel en kaneel, chocoladepasta of pindakaas. 

Hartig beleg op je pannenkoek

Zin in iets anders dan uitgebakken spek op je pannenkoek? Probeer hartig beleg op je pannenkoek als ham, kaas, gerookte zam, geitenkaas, salami of gebakken groenten uit de groentela als champignons en spinazie. 

Wat zijn de lekkerste pannenkoek-variaties?

Je zou denken dat pannenkoeken een Hollandse hap pur sang is, maar bijna elk land ter wereld kent een eigen variatie. Zo kom je 'm in Rusland tegen als blini’s, de Bánh xèo in Vietnam en in Frankrijk kennen ze de flinterdunne crêpe. In Amerika zijn ze juist weer fan van een wat dikke en luchtige variant.

Hoeveel pannenkoeken per persoon?

Gemiddeld kun je rekenen op 3 tot 4 pannenkoeken per persoon als ze als hoofdgerecht dienen. Voor stevig belegde pannenkoeken óf als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd kun je uitgaan van 1 tot 2 pannenkoeken per persoon.

Wat is de verhouding voor pannenkoeken?

De klassieke verhouding voor pannenkoekenbeslag is, 500 ml melk, 250 gram bloem, 2-3 eieren en een snufje zout. Oftewel de volgende verhouding: 2 delen melk, 1 deel bloem en 0,5 deel eieren plus een beetje zout.

beslag

Waarom eten mensen op 2 februari pannenkoeken?

Mensen eten op 2 februari pannenkoeken omdat het Lichtmis is. Dit is een oud feest dat het einde van de winter en daarmee het begin van de lichtere periode viert. De ronde, goudkleurige pannenkoeken lijken op de zon en brengen volgens de feestvierders geluk.

Havermout pannenkoeken

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.