De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bruine bonensoep

Ga aan de slag met dit recept voor een makkelijke ouderwetse bruine bonensoep. Ideaal om even op te warmen tijdens de koudere dagen!

25 min kooktijd
Bruine bonensoep

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

"Zelf bruine bonensoep maken? Dit Hollandse recept voor bruine bonensoep met prei, aardappel en ui is supermakkelijk te maken, staat zo op tafel en smaakt fantastisch. Aan de slag dus!"

Bereidingswijze

Bruine bonensoep

  1. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Halveer de preien in de lengte, spoel ze schoon onder de kraan en snijd de preien in halve ringen. Schil en snijd de aardappels in blokjes.

  2. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.

  3. Verkruimel de bouillonblokjes en voeg toe aan de ui. Blus het geheel af met 1,5 liter kokend water. Voeg de prei en aardappels toe en kook de aardappels beetgaar. Voeg de bonen toe. 

  4. Snijd de tomaten in blokjes. Pluk en hak de peterselie. Voeg de tomaten en de peterselie toe aan de soep. Breng op smaak met versgemalen peper.

  5. Verdeel de soep over soepkommen/soepborden en schep er een lepel crème fraîche op. Eet smakelijk!

Is bruine bonensoep gezond?

Mounir: "Jazeker! Bonen zijn peulvruchten en deze zijn erg gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Verder bevatten bonen veel voedingsvezels, koolhydraten, vitamines en belangrijke mineralen. Hiermee zijn bonen een goede bron van belangrijke voedingswaarden die ons lichaam op dagelijkse basis nodig heeft."

Miniatuurvoorbeeld

Wat eet je bij bruine bonensoep?

Bruine bonensoep kun je met van alles serveren. Wij noemen: rijst, een frisse Cobb salad of een gegratineerd stokbroodje van gruyèrekaas en rozemarijn.

Miniatuur

Welke kruiden in bruine bonensoep?

Er zijn veel manieren om bruine bonensoep te kruiden en op smaak te brengen, maar smaak is voor iedereen anders. Je kunt bijvoorbeeld alleen zout en peper toevoegen, of experimenteren met verschillende kruiden en specerijen. Wij noemen: knoflook, ui, laurier, tijm, kervel en selderij. Ook kun je de bruine bonensoep nóg meer smaak geven door spek- of hamblokjes toe te voegen.

kruiden

Bruine bonensoep bewaren in de koelkast 

Na het bereiden dien je de soep zo snel mogelijk af te koelen. Tip: dit kun je het makkelijkste doen door de soeppan in een bak met koud water of ijs te plaatsen. Wanneer de soep is afgekoeld, zet je deze (afgedekt met folie) in de koelkast. De soep is op deze manier 1 tot 2 dagen houdbaar.

aspergesoep bewaren koelkast

Bruine bonensoep bewaren in de vriezer

Je kan soep ook invriezen. Dit is de perfecte methode als je veel soep hebt gemaakt. Schenk de afgekoelde soep in kleine vershoudbakjes en plaats ze in de vriezer. De soep is op deze manier 3 maanden houdbaar. Laat de soep volledig ontdooien voordat je 'm weer verwarmt. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

hij wordt niet zo dik en bruin als op de de foto
ghislaine strijbosch
16-09-2023
Heel goed.
an gils
20-11-2023

Ook lekker