Gevulde koolbladeren
Stap 1:
Breng een grote pan water aan de kook. Verwijder de kern uit de spitskool. Blancheer de spitskool in circa 10 minuten in kokend water. Pel voorzichtig de buitenste bladeren eraf. Blancheer eventueel opnieuw totdat alle blaadjes eraf hebt gehaald. Spoel de bladeren koud onder de kraan. Bewaar het kookvocht.
Stap 2:
Pel voor de vulling de ui en snipper deze fijn. Pers de knoflook en hak de peterselie en munt. Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Stap 3:
Meng in een grote schaal het gehakt samen met de rijst, gedroogde munt, sumak, ui, knoflook, tomaat, tomatenpuree, peterselie, munt, boter en breng op smaak met peper en zout.
Stap 4:
Verwijder bij de grotere koolbladeren de nerf zodat er twee vellen uit 1 blad gehaald kunnen worden. Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren en rol op.
Stap 5:
Bedek de bodem van een grote pan met de afsnijdsels/nerven van de koolbladeren zodat de gevulde rolletjes straks niet aanbranden. Verdeel de gevulde rolletjes in de pan. Zorg dat ze goed strak tegen elkaar aan liggen anders gaan ze tijdens het koken open.
Tomatensaus
Stap 1:
Meng voor de saus in een kommetje de tomatenpuree, circa 200 ml kookvocht van de koolbladeren en een snuf zout.
Stap 2:
Schenk de tomatensaus over de gevulde rolletjes zodat de rolletjes net niet onder staan. Voeg extra kookvocht toe wanneer nodig. Leg eventueel een bord op de koolrolletjes zodat ze mooi op hun plek blijven. Kook op laag vuur in circa 30 tot 40 minuten gaar. Houd tijdens het koken goed in de gaten dat er voldoende vocht aanwezig is, zo niet voeg wat extra toe aan de pan.
Yoghurtsaus
Rasp de knoflook en meng met de yoghurt.
Opmaak
Snijd de citroen in partjes. Serveer de gevulde koolbladeren met de yoghurtsaus, partjes citroen en garneer met verse munt en peterselie.
0 reacties