De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Coq au vin

Coq au vin is een échte kerstklassieker. In het programma Lekker Feestelijk! laat Jet zien hoe je deze klaarmaakt.

90 min. voorbereidingstijd
Direct naar recept
Coq au vin uit het programma Lekker Feestelijk!

Een recept van

Jet van Nieuwkerk

Jet van Nieuwkerk

“Een paar jaar geleden heeft de Amerikaanse tv-kok, Julia Child, de coq au vin een nieuw leven ingeblazen. Ze had daar een heerlijk recept voor en daarom maken wij het nu ook! Ik ben ongelofelijk fan van haar. Echt een geweldige vrouw.”

Bereidingswijze

Coq au vin

  1. Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook fijn.

  2. Verhit een scheut olie en de boter in een braadpan en bak de kip rondom goudbruin.

  3. Haal de kip uit de pan en bestrooi met zout en peper.

  4. Zet het vuur laag en fruit de ui en de knoflook in de braadpan. Voeg het spek toe en roer de bloem erdoor. Laat de bloem circa 5 minuten garen en blus af met rode wijn. Voeg de tijm en de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de kip en de laurier toe aan het vocht, draai het vuur laag en gaar de kip met deksel op de pan circa 60 minuten.

    Welke kleur wijn gebruik je eigenlijk tijdens het koken? Rode wijn gebruik je bij rode proteïne, zoals vlees. Witte wijn gebruik je voornamelijk bij witte proteïne, zoals vis. Coq au vin is echter de uitzondering, want daar gebruik je rode wijn.

  5. Snijd de champignons in vieren en voeg ze 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de coq au vin. Eet smakeijk!

In Lekker Feestelijk! deelt Jet van Nieuwkerk haar snelste recepten die je tijdens de feestdagen op tafel kan zetten. Zeg maar dag tegen de kerststress!

Lekker Feestelijk set met jet

Wat is coq au vin?

Coq au vin, ook wel haan in de wijn, is een typisch Frans stoofgerecht. De basis voor deze stoofschotel is een hele haan en rode wijn, bij voorkeur eentje uit de Bourgogne. In de variant zoals wij 'm kennen voegen we nog een uitje, knoflook, spek en kastanjechampignons toe, en serveren we er bijvoorbeeld rijst of aardappelen bij.

Wat eet je bij coq au vin?

Coq au vin kun je serveren met een romige aardappelpuree, aardappelgratin, friet, rijst of gekruide haricots verts. Maar dit recept is natuurlijk ook hartstikke lekker met een écht Frans stokbrood.

24Kitchen x Picnic

Alle recepten bestel je gemakkelijk in de Picnic-app. Met één klik in je mandje, morgen al op tafel. Altijd gratis thuisbezorgd!

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.