De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

andijviestamppot met rookworst

Wil je andijviestamppot maken? 24Kitchen-chefs Job en Perry delen dé slimste tips en hun favoriete recept voor deze populaire stamppot. 

10 min voorbereidingstijd
20 min (voor)bereidingstijd
Andijviestamppot

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

"Andijviestamppot met rauwe andijvie lijkt zo’n makkie om te maken. Toch vraagt ook dit gerecht, - net als elk recept eigenlijk - aandacht en liefde. Hieronder lees je ons recept voor lekkerste andijviestamppot."

Bereidingswijze

Andijviestamppot

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

  2. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 min. en controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mes in te prikken. Prik je er makkelijk in, dan zijn ze gaar. Voel je nog te veel weerstand, geef de aardappelen dan nog een paar minuutjes.

  3. Giet de aardappelen af. 

  4. Bak ondertussen het spek helemaal uit tot het knapperig is.

  5. Leg de spekjes in een zeef en vang het vet op. 

  6. Snijd het groen van de andijvie en snijd de knapperige onderkant vingerdik op. 

  7. Kook ondertussen de melk.

  8. Prak de aardappelen grof met de boter en gooi de gekookte melk erop, prak die er ook door en voeg het spekvet en de kruiden toe.

  9. Stamp de verse andijvie door het aardappelmengsel.

Andijviestamppot serveren

“Net als m’n oma serveer ik andijviestamppot met een rauw uitje en mosterd. Daar maak ik jus bij, gewoon uit een zakje. Geen specifiek merk en dat kan zijn wat je lekker vindt, met uitjes, stamppotjus, pikante jus... En ik eet het altijd met rookworst. Met gehaktballetjes kan het ook, maar ik eet andijviestamppot het liefst met rookworst.”

Miniatuur

Stamppot andijvie: tips en tricks

"Om je andijviestamppot tot een hoger niveau te tillen hebben wij nog drie extra tips.

  1. Een goede andijviestamppot begint bij de techniek. Je moet de aardappels niet te lang koken. Als je ze te lang kookt, nemen ze te veel vocht op en wordt de andijviestamppot waterig. Dit kun je voorkomen door met een mes in je aardappels te prikken om te kijken of ze gaar zijn en ze dan af te gieten.
  2. Andijviestamppot maak je niet smeuïg door aardappels lekker lang en zacht te koken, maar door het vet dat je eraan toevoegt. De truc zit ‘m in veel melk en heel veel boter.
  3. "Geen andijviestamppot zonder gebakken spekjes die je helemaal krokant uitbakt. Het bakvet daarvan stamp je ook door de andijviestamppot. Alles draait om smaak en structuur. Een volle smaak krijg je door veel vet, zout en (witte) peper."
Miniatuurvoorbeeld

Hoelang andijvie koken voor stamppot​?

Andijvie kook je kort, zodat het lekker knapperig blijft. Wil je het liever rauw in de stamppot? Dan kun je het direct erdoorheen mengen zonder te koken. Snijd het wel even in kleine stukken. 

Miniatuur

Hoeveel aardappelen per persoon in stamppot?

Je gebruikt ongeveer 250 gram aardappelen per persoon. Dit zorgt voor een goede portie als basis voor de stamppot, afhankelijk van hoeveel groenten en vlees je erbij serveert.

aardappelen

Hoeveel aardappelen heb ik nodig voor stamppot andijvie​?

Voor stamppot andijvie houd je een verhouding van 1 op 2 aan: 800 gram aardappelen op 400 gram andijvie. Dit komt neer op 250 gram andijvie per persoon. 

Boerenkoolstamppot met worst

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

leuk recept, ga ik zeker proberen. En dat je stamppot smeuig maakt door veel boter toe te voegen zoals hierboven staat, kan best kloppen. een tijdje terug zag ik een filmpje van een chef die liet zien hoe een 3sterren restaurant aardappelpuree maakte: 50% aardappel en 50% boter!

Wat een fantastische site is dit. ga zo door met toprecepten
Bart Scholte
09-10-2024

Ook lekker